Hoppa till huvudinnehåll

De gröna vill att skolorna öppnas så fort som möjligt - helst ännu i vår åtminstone för vissa elever

De grönas Maria Ohisalo höll tal under partifullmäktige 25.4.2020
De grönas partiordförande höll tal på partifullmäktigemötet som den här gången hölls på distans. De grönas Maria Ohisalo höll tal under partifullmäktige 25.4.2020 Bild: Yle/Carmela Walder Maria Ohisalo,De Gröna,Partiordförande

De grönas partiordförande, inrikesminister Maria Ohisalo vill stimulera ekonomin då samhället öppnar upp igen efter coronakrisen.

Enligt henne är det viktigt att satsa på åtgärder som samtidigt motverkar klimatförändringen. Hon lyfter upp satsningar på spårvagnstrafik, järnvägsnätet och byggandet.

Hon vill att Finland ska satsa pengar på att ge småhusägare och husbolag renoveringsbidrag till exempel för att byta ut oljevärme mot jordvärme.

Det här var frågor som partiordförande Maria Ohisalo valde att lyfta upp i sitt tal då De gröna på lördagen höll partifullmäktigemöte på distans i stället för att träffas i Idensalmi.

De gröna vill att förskolebarn får undervisning före hösten

Partiordförande Maria Ohisalo sade att det blir en krävande uppgift att häva restriktionerna och att skapa en fungerande exitstrategi.

Den rätta vägen i det långa loppet är enligt Ohisalo att utvidga testningen, att utreda smittokedjor, att sätta utsatta i karantän och att vårda sjuka.

De gröna anser att ett av de första stegen ut ur restriktionerna är att öppna skolorna, åtminstone för en del av eleverna.

Riksdagsgruppens ordförande Emma Kari vill att åtminstone speciellt utsatta barn, sjätte- och niondeklassare samt förskoleelever ska kunna återvända till skolan så fort som möjligt.

- I värsta fall blir förskoleeleverna fem månader utan undervisning då de inte omfattas av distansundervisningen, sade Kari.

"Regeringen lyssnar först på experterna"

Enligt planerna ska regeringen nästa vecka fatta beslut om huruvida det blir en förlängning av skolstängningarna efter den 13 maj.

Inrikesminister Maria Ohisalo ville inte uttala sig om vilket beslut regeringen fattar, men sade att regeringen först ska lyssna på experterna.

- Samtidigt finns det också den politiska aspekten, och frågan är om vi bara ska skydda hälsan eller också den mentala hälsan. Det handlar också om att skydda oss från en växande ojämlikhet i samhället.

Ohisalo anser i likhet med Kari att det är ett problem att vissa barn lider mera än andra då samhället stängs ner.

Varken myndigheter eller skolan har lyckats få kontakt med vissa barn över huvud taget under stängningen.

EU ska fatta gemensamma beslut om att öppna gränserna

Inrikesminister Maria Ohisalo sade att de finländska gränserna ska öppna stegvis så att arbetsresor är det första som tillåts. När det sker är oklart.

Enligt Ohisalo är det viktigt att EU-länderna tillsammans fattar beslut om när och hur gränserna öppnas.

Inrikesministern säger också att coronakrisen har visat på brister i socialskyddet, och att vissa har fallit helt emellan de olika stödsystemen.

I förnyandet av socialskyddet gäller det enligt Ohisalo att ta lärdom av det som har skett under coronakrisen och de brister som nu har uppdagats.

De gröna fortsätter att förespråka en basinkomst. Det här skulle enligt Ohisalo göra det möjligt att snabbt stöda personer som blir utan inkomst i kristider.