Hoppa till huvudinnehåll

En annorlunda säsong väntar fritidsbåtägarna - "Pandemin kan öka intresset för båtliv"

Flagghissning vid en motorbåtsklubb
Pekka Kalske och Ari Tammi hissar flaggan medan Päivi Pitkäranta filmar. Flagghissning vid en motorbåtsklubb Bild: Yle/Roger Källman Flaggning,båtklubbar,vasa motorbåtsklubb

Båtsäsongen kör så sakteliga igång, men på grund av coronapandemin blir det under annorlunda förutsättningar. Peter Remahl vid Vasa motorbåtsklubb tror ändå att båthobbyn rentav kan få ett uppsving.

Den gångna vintern har varit mycket mild. Det här har möjliggjort en tidig inledning av båtsäsongen.

- Jag började i början av 90-talet och det är nog första gången som det har varit så här, säger Peter Remahl, vicekommodor för Vasa motorbåtsklubb.

Flagghissningen streamades

Vasa motorbåtsklubb är inne på sitt 73:e verksamhetsår och har för närvarande 330 medlemmar. Peter Remahl tror att intresset för fritidsbåtar nu kan få ett uppsving i och med pandemin.

- Då folk lär sig att vara familjerna tillsammans och reser lite mindre utomlands, så hoppas vi att de då hittar ett båtliv åt sig.

En man med keps och täckjacka pratar medan en annan person filmar honom.
Peter Remahl håller hälsningstal till klubbmedlemmarna via livestream. En man med keps och täckjacka pratar medan en annan person filmar honom. Bild: Yle/Roger Källman man,vasa motorbåtsklubb

Kvällen den 23 april öppnade klubben säsongen på traditionellt sätt vid hemmahamnen i Vasklot. Det var flagghissning, "startskott" med kanon och hälsningstal.

Men då flagghissningen som bäst har besökts av ett par hundra klubbmedlemmar var det nu bara en handfull personer på plats. De andra följde med per livestream på nätet.

- Det är nog bara att använda de här möjligheterna som finns, säger vicekommodor Peter Remahl om de annorlunda arrangemangen.

Håll avståndet vid strandhugg

Peter Remahl är också aktiv inom förbundet Segling och båtsport i Finland r.f. Han säger att förbundet har gjort ett bra arbete med att tolka de direktiv som har kommit kring hanteringen av pandemin.

- Vi har varje vecka diskuterat landet igenom vad nytt som har kommit, säger han.

Enligt Remahl är förbundet inte lika stränga som till exempel Forststyrelsen vad gäller användning av rastplatser och gästhamnar. Han säger att förbundets medlemmar är förnuftiga och förstår vad som är bra och vad som inte är det.

- Vår klubb har en utehamn på Krokgrund, dit är det fritt fram för medlemmarna att fara. Stugan och bastun är stängda ännu, men lättas begränsningarna så gör vi det också medsamma.

En man i keps ler mot kameran. I bakgrunden bryggor och förtöjda båtar.
Peter Remahl. En man i keps ler mot kameran. I bakgrunden bryggor och förtöjda båtar. Bild: Yle/Roger Källman man,peter remahl

Remahl har redan varit ute på "miniregattor" med sällskap på tre-fyra båtar. Skärgården är helt annorlunda nu än senare inpå sommaren.

- Vi far på morgonen, är ute hela dagen, lagar lite mat och så vidare.

Vid strandhuggen åtlyds bestämmelserna om att hålla avstånd. Till en början var det ovant, men det visade sig snabbt att saker och ting gick nästan "automatiskt".

- Man höll lite avstånd, ett båtlag åt gången gjorde mat i grillhuset och så gick man ut och äta. Det kom av sig självt och gick bra, säger Peter.

Läs också