Hoppa till huvudinnehåll

Här är planen för att köra igång F1-säsongen – premiär i Österrike med dubbla lopp: "Endast en andra våg av coronaviruset kan stoppa det"

F1-bilar kör i en kurva i Österrikes gp.
Om man får tro Helmut Marko lutar det mot två F1-lopp i Österrike i år. Bilden är från fjolårets grand prix. F1-bilar kör i en kurva i Österrikes gp. Bild: xpbimages.com Formel 1,A1-Ring

Enligt Red Bull-höjdaren Helmut Marko kommer formel 1-säsongen med största sannolikhet att inledas i juli med två lopp i Österrike. Maximalt 2000 personer kommer att släppas in till banområdet.

Hittills har uppgifterna om planeringen av den förnyade formel 1-säsongen varit knapphändiga.

Sportchefen Ross Brawn har sagt att säsongen kan bestå av upp till 19 deltävlingar om man kan starta i juli, men att man kan skjuta upp säsongsstarten ända till oktober.

Chansen att man kan börja redan i juli är mycket stor, avslöjar Red Bulls rådgivare Helmut Marko.

I samtal med österrikiska ORF säger Marko att man tänker inleda F1-säsongen med dubbla grand prix i Österrike. Det första loppet skulle gå av stapeln den 5 juli och det andra en vecka senare, den 12 juli.

"Mycket stor chans"

Enligt planen skulle man släppa in maximalt 2000 personer till banområdet – inga fans eller journalister. Dessutom är ett negativt testresultat ett måste för alla som vill komma in.

– Testet kommer att genomföras i England eller organiseras av stallen, alla ska ha med sig ett negativt testresultat när de kommer till premiären, säger Marko.

76-åringen har nyligen sagt att det är "mycket stor chans" att loppen i Red Bulls hemland blir av. Endast en andra våg av coronaviruset kan stoppa planerna, tror Marko.

Vad som skulle hända efter loppen i Österrike är oklart enligt Marko.

– Samtal förs med flera europeiska arrangörer.