Hoppa till huvudinnehåll

Jukka Jalonen ser likheter mellan sig själv och moderna NHL-tränare – ger inte upp drömmen om Nordamerika: "Alla spelar inte alltid så smart där"

Den 28 oktober presenterade Jukka Jalonen laget till EHT-hemmaturneringen.
Jukka Jalonen. Den 28 oktober presenterade Jukka Jalonen laget till EHT-hemmaturneringen. Bild: Timo Korhonen/All Over Press Jukka Jalonen

Årets resor till Nordamerika har gjort Jukka Jalonen säkrare på sin sak: Han skulle ha mycket att ge i NHL. Jalonen tycker sig påminna om den nya generationens tränare i ligan.

I höstas tyckte guldtränaren Jukka Jalonen i Yles intervju att han för första gången har en realtistisk chans att ta sig till NHL. Något konkret var inte på gång ännu förra hösten.

– Det blir aktuellt tidigast på våren, konstaterade Jalonen då.

Nu har det blivit vår – om än en annorlunda vår – och Jalonen funderar på NHL-drömmen i Ilta-Sanomats intervju.

Han har en agent som bevakar den läget i Nordamerika, men än så länge finns det inget konkret att komma med.

Däremot har Jalonen fått en tydligare bild av dagens NHL-tränare. Detta under vinterns besök i Nordamerika tillsammans med Lejonens general manager Jere Lehtinen, då man bevakat finländska spelare.

– Den nya generationens tränare i NHL har filosofier som liknar mina egna väldigt mycket. Atmosfären, kommunikationen, diskussionen och omtänksamheten är viktiga, säger Jalonen till tidningen.

– Förr var det kanske inte så här, gapet till NHL var större.

Har NHL-option

När det kommer till det taktiska så tycker Lejonlotsen att man på andra sidan Atlanten inte kanske alls är smartare.

– Jag har märkt att jag skulle ha något att bidra med. Jag är inte så säker på att alla NHL-lag alltid spelar så smart...

Rinkstorleken skrämmer inte finländaren.

– Fast man talar om spelet i liten rink så tycker jag inte att vi i Europa är efter gällande spelet. I en del detaljer, såsom i spelet framför målet eller i målskyttet är man kanske före i NHL, men annars är vi på samma nivå.

– Den största skillnaden är kvaliteten på spelarna.

Jukka Jalonens kontrakt med Lejonen sträcker sig till våren 2022, men innehåller en NHL-option.