Hoppa till huvudinnehåll

THL:s Mika Salminen om att epidemitoppen ligger långt i framtiden: "Vi måste lära oss att leva med corona"

Mika Salminen hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
Vi måste lära oss att leva med corona, säger THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen. Mika Salminen hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Bild: Tiina Jutila / Yle coronavirus,styrelse,Statsrådet (Finland),Regeringen Marin,Institutet för hälsa och välfärd,Mika Salminen,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland

Coronaepidemins topp är långt ifrån nådd i Finland, säger hälsosäkerhetschefen Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd i en intervju för Yles Morgonettan.

Enligt Salminen dröjer det ännu ett bra tag innan vi når kulmen av epidemin i vårt land. Vi befinner oss just nu i en lugn fas, vilket innebär att epidemitoppen skjuts upp.

Att epidemin framskrider långsammare innebär att coronabegränsningarna kunde luckras upp då det finns möjlighet till omfattande testning och spårning av smittkedjor, menar Salminen.

"Svårt att leva i ett nedstängt samhälle"

Enligt Salminen är det svårt att fortsätta leva så att samhället är så gott som nedstängt. I långa loppet kommer det enligt professorn att ha menlig inverkan på både människors hälsa och ekonomi.

- Vi måste lära oss att leva med corona med så små skador som möjligt, säger Salminen.

Regeringen har för avsikt att börja luckra upp på de hårda begränsningarna så småningom.

Professor Salminen anser att man de facto kunde lätta på begränsningarna i och med att epidemiläget är så lugnt.

Och vad beträffar ett vaccin mot coronaviruset bedömer Salminen att vi har ett vaccin i bruk om tidigast ett och ett halvt år.

Regeringen har lovat ta itu med frågan om en eventuell stegvis återgång till närundervisning i skolorna inom kort.