Hoppa till huvudinnehåll

Vårdhem i fokus igen - tio döda i covid-19 och kaotiskt läge

Gårdsbacka seniorcenter
Gårdsbacka seniorcenter Gårdsbacka seniorcenter Bild: Janne Järvinen / Yle vårdhem,ålderdomshem,äldreboende,äldreomsorg,Gårdsbacka seniorcenter

Gårdsbacka seniorcenter är ett av de vårdhem i Helsingforsregionen där människor inte har vårdats på rätt sätt, rapporterar anonyma källor till Yle Uutiset.

De patienter som fått terminalvård har inte skötts på rätt sätt i Gårdsbacka seniorhem, säger de som arbetar där.

Det första covid-19-dödsfallet inträffade den 9 april. Under den gångna veckan har sammanlagt tio dödsfall med anknytning till coronavirus bekräftats. Det är oklart varifrån smittan kom.

Situationen på vårdhemmet har varit kaotisk och det har reagerats för sent på corononavirusutbrottet, säger de anställda.

Många andra vårdhem har haft liknande problem.

Patienter i terminalvård har lämnats ensamma att dö i sina rum eftersom ingen har hunnit ta sig an dem.

Arbetstagare på hemmet berättar att vårdpersonal har beordrats att ta hand om stödfunktioner som städning och tvätt. Bristen på skyddsutrustning har varit påfallande.

Personalen har tänjts till bristningsgränsen och de anställda upplever att deras arbete inte värderas under de undantagsförhållanden som nu råder. Vidare säger de att de tvingats ta ansvar då något har misslyckats, och att ledningen inte betett sig korrekt mot dem.

Coronaepidemin upptäcktes för sent och de anställda anser att många misstag kunde ha förhindrats om vårdhemmets ledning hade varit bättre medveten om situationen.

Anställda har också berättat om märkliga arrangemang då det gällt arbetsturer. Arbetstagare sägs ha flyttats fram och tillbaka mellan smittade och osmittade patienter.

Seija Meripaasi, chef för vårdenheter i Helsingfors, säger att hon har fått en alldeles annorlunda bild av Gårdsbacka seniorhem, och att alla nu arbetar under exceptionella förhållanden.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Taas uusi hoivakoti, jossa 10 kuollutta – Ylen lähteet kertovat kaoottisista oloista: Vanhuksia kuollut yksin huoneissaan toiminnanjohtajan perustama, skriven av Jaakko Mäntymaa, Johanna Mattinen och Riku Roslund.
Artikeln är översatt av Maria von Kraemer