Hoppa till huvudinnehåll

Regerande världsmästaren Martin Johnsrud Sundby petas från norska landslaget: "Som att din fru ansöker om skilsmässa efter 30 år"

Martin Johnsrud Sundby står på prispallen.
Martin Johnsrud Sundby har länge varit del av det norska skidlandslaget. Martin Johnsrud Sundby står på prispallen. Bild: imago images / Eibner Europa/ All Over Press Martin Johnsrud Sundby

Efter tretton år i landslaget tvingas Martin Johnsrud Sundby kliva åt sidan. Den meriterade veteranen ryms inte med när Norge krymper sitt landslag. "Det känns otroligt konstigt", säger Sundby till NRK.

Så sent som 2019 blev Martin Johnsrud Sundby världsmästare på 15 kilometer. Nu är ändå en tretton år lång sejour i det norska skidlandslaget förbi för Sundby.

Det norska tv-bolaget NRK avslöjar att veteranen inte är med i det tolvmannalag som kommer att offentliggöras nästa vecka.

NRK har också träffat Sundby under söndagen. Han beskriver beskedet så här:

– Det är som att din fru ansöker om skilsmässa efter trettio år och inte vill vara med dig längre. Det känns otroligt konstigt, säger han till NRK.

Blir trebarnspappa

NRK listar också några orsaker till att Sundby får stå utanför landslaget.

De största orsakerna ska vara det norska skidförbundets ekonomiska läge – i kombination med Sundbys resultat den gångna säsongen. Sundby knep inte en enda pallplacering i världscupen och hade problem med ryggen.

Dessutom ska Sundby få sitt tredje barn i maj. Det kommer att leda till att 35-åringen inte ens skulle delta i landslagslägren speciellt ofta under den kommande försäsongen.

– Mina resultat har räddat min plats tidigare och jag har fått en speciallösning. Nu hade jag en tung vinter och då blir det svårt att få ihop en lösning, säger Sundby.

Från 15 man till 12

Enligt Sundby har beskedet från den norska landslagsledningen varit tydligt. De vill ha åkare som satsar fullt på att delta i förbundets verksamhet och som har en längre framtid i sporten än Sundby.

– De har varit tydliga med att jag lever farligt. Och när förbundet måste spara är jag lägst ner på listan. Då är jag petad och det känns speciellt.

Den välmeriterade norrmannen är väldigt förvånad över att han blir petad. På grund av petningen går han miste om en rad förmåner från landslaget.

– Det fysiska har jag kontroll på, men allt annat måste jag fundera på. I sommar kommer jag garanterat att drömma om tiden när allt bara löste sig, men nu är det så här.

Enligt NRK kommer följande skidåkare att vara med i det norska herrlandslaget:

 • Johannes Høsflot Klæbo
 • Sindre Bjørnestad Skar
 • Finn Hågen Krogh
 • Pål Golberg
 • Erik Valnes
 • Håvard Solås Taugbøl
 • Emil Iversen
 • Didrik Tønseth
 • Sjur Røthe
 • Hans Christer Holund
 • Simen Hegstad Krüger
 • Martin Løwstrøm Nyenget

Landslagstruppen minskar alltså från femton skidåkare i fjol till tolv inkommande säsong.

Nästa vinter väntar VM i Oberstdorf i februari och mars. Det är med stor sannolikhet Sundbys sista VM.

– Mitt mål står kvar. Jag ska ta medalj i VM.

Klockan 16.07: Rubriken och texten uppdaterad med Martin Johnsrud Sundbys citat.