Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Sanna Marin vill få i gång finländsk tillverkning av skyddsutrustning - men det är lättare sagt än gjort

Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Statsminister Sanna Marin säger att restriktionerna ska hävas stegvis. Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa. Bild: Petteri Bülow / Yle coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Regeringen Marin,Sanna Marin

Statsminister Sanna Marin sa under Yle Radio Suomis frågetimme att det är ytterst viktigt att få i gång inhemsk tillverkning av skyddsutrustning och också av coronatester.

Hon säger att den skyddsutrustning som tillverkas i Finland också måste kunna användas på sjukhus.

Finland är nu helt beroende av import och marknaden fungerar inte som den ska. Det finns enligt Marin risk för att importen slutar helt om pandemin igen tar fart.

- Det handlar om en stor och viktig helhet att få i gång inhemsk tillverkning, men det är också en stor utmaning

En stor flaskhals är enligt Marin att skyddsutrustningen måste certifieras för att kunna användas överallt.

Statens tekniska forskningscentral VTT och ministerierna utreder nu tillsammans hur en certifiering kunde gå till. Regeringen väntar sig ett svar nästa vecka.

Statsminister Sanna Marin tillbakavisar påståendet om att regeringen inte skulle vilja samarbeta med privata sektorn för att kunna utvidga testningen.

- Absolut inte. Insatserna från arbetshälsovården och den privata sektorn behövs för att lösa den här utmaningen, sa Marin.

Beslut om fortsatta restriktioner och mera stöd om en vecka

Enligt statsministern ska regeringen den 3 maj ta ställning till om det finns skäl att fortsätta att hålla skolorna stängda.

Enligt Marin lyssnar regeringen på experterna innan beslut fattas. Regeringen ska också ta hänsyn till olika riskgrupper i beslutsfattandet.

Marin vill inte ta ställning till hur länge äldre och personer i riskgrupper ska hållas isolerade, men tillägger att besök på äldreboenden och sjukhus knappast blir aktuella på länge.

Regeringen ska också nästa vecka fatta beslut om exakt hur restaurangerna ska stödas, och hur restaurangägare ska få hjälp med löpande utgifter såsom hyror och personalkostnader.

Regeringsprogrammet står fast än så länge

Regeringen har tillsvidare inte ruckat på regeringsprogrammet. Det sker möjligen i samband med budgetberedningen i höst, säger statsminister Marin.

Marin säger att det än så länge är svårt att förutsäga hur lång och djup krisen blir. Nu är det enligt Marin dags för stimulerande åtgärder då vi är inne i en djup recession.

Statsministern understryker att de finländska utmaningarna kvarstår trots coronakrisen. Hon pekar bland annat på en åldrande befolkning och behovet att höja sysselsättningen.

Statsminister Sanna Marin vill inte säga om regeringen avser att öronmärka pengar för vårdarna och andra kommunanställda för att garantera dem en löneförhöjning i dessa tider.

Hon hoppas att de pågående kollektivavtalsförhandlingarna når ett resultat, men understryker också att regeringen inte är part i förhandlingarna.

- Jag är helt avsiktligt återhållsam i mina kommentarer om det här, sa Marin.

Europeiska unionen står inför stora utmaningar

I fråga om de utmaningar som coronapandemin har inneburit för Europeiska unionen medger statsminister Marin att läget är svårt.

Hon säger att det nu behövs solidaritet mellan EU-länderna och en strävan efter gemensamma lösningar.

- Om alla länder bara fattar beslut som är bäst för dem själva ser framtiden inte så ljus ut för EU, sa Marin.

Kommissionen har ännu inte kommit med sitt förslag på hur den europeiska återhämtningsfonden ska byggas upp helt konkret.

Därför kan statsminister Sanna Marin inte säga en hur stor andel Finland måste betala av helhetssumman.

Hon vill inte kommentera hur grannländerna Ryssland, Estland och Sverige har klarat av att hantera krisen så här långt.

- Varje land har sina egna utmaningar, sa Marin.

Då det gäller öppnandet av gränserna till grannländerna säger Marin att koordinering behövs inom EU.