Hoppa till huvudinnehåll

Stort intresse för Finlands första drive-in-båtrestauranger

En servitör ger hämtpizzor från bryggan till en båt i Merimasku.
Servitören Lotta Raitanen levererar pizzor som Resoborna Joonas, Vilma och Viljami Kankaanranta har beställt till sin båt i Merimasku. En servitör ger hämtpizzor från bryggan till en båt i Merimasku. Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle båtsport,Take-away food,pizzor,Merimasku

- Här är massor av kunder i kö. Kan du ringa tillbaka senare, säger företagaren Jyri Oksanen vid restaurang Suntti i Pargas.

Egentligen skulle restaurangen vid Sundet stänga klockan 18 på lördagen, men med många kunder väntande kunde man stänga först vid 19-tiden. Många kom gående eller med bil, men några också med båt.

- Vi har en egen drive-in-fil för båtar, det vill säga att du lägger dig vid vår brygga, säger Oksanen.

En vit båt kör in under en bro i Sundet i Pargas.
Restaurang Suntti vid Sundet i Pargas. En vit båt kör in under en bro i Sundet i Pargas. Bild: Samuli Holopainen/Yle Sundet,Pargas,Take Away,take-out,Drive-in

Nästan lika livligt har det varit vid de två andra drive-in-båtrestaurangerna i Åboland; vid Saaristohotelli Merikruunu i Kärra i Kimitoön och vid Rantamakasiini i Merimasku i Nådendal.

- Förra veckoslutet var det första som vi hade öppet, och det blev en sådan rusning på lördagen att en del av maten tog slut. Folk har verkligen velat prova på den här nya idén, säger företagaren Tuomas Levanto vid Rantamakasiini.

Får inte öppna restaurang, så man öppnade take away

Alla de tre drive-in-båtrestaurangerna skulle ha öppnat till valborg, men på grund av att restauranger nu inte får ha kunder i sina utrymmen utan endast sälja hämtmat, så måste de hitta på något annat. Och då öppnade de i förtid istället.

Alla tre ställen drivs också av företagare som nyligen har tagit över. De satsade stort på att förnya sina restauranger, tills covid-19 satte stopp för det mesta. Nu ska restaurangerna ha stängt till den 31 maj, men de får sälja take away.

- Regeringen beslutade i fredags att också restaurangerna kommer att kompenseras på något vis för undantagstillståndet, men det kommer knappast att ges stöd till nya företagare, så vi prövar nya idéer istället, säger restaurangchef Tarja Koivisto vid Merikruunu.

En grå träbrygga går ut i vattnet. På bryggan finns bord och bänkar.
Hotell Merikruunus brygga i Dragsfjärd. En grå träbrygga går ut i vattnet. På bryggan finns bord och bänkar. Bild: Tarja Koivisto Dragsfjärd,Kärra, Dragsfjärd,Drive-in,Merikruunu

Men är det här en helt ny idé? Rantamakasiini i Merimasku gör reklam för att de är Finlands första drive-in-båtrestaurang.

- Visst finns det någon som på Facebook påstår att det skulle ha prövats redan tidigare. Men vi är åtminstone först med att göra reklam för att vi är först, säger Levanto med ett skratt.

Säkerhetsavståndet hålls på bryggan

På alla tre restauranger är man noga med att hålla avstånd.

En gul restaurangbyggnad med en lång brygga där några båtar ligger.
Restaurang Rantamakasiini i Merimasku. En gul restaurangbyggnad med en lång brygga där några båtar ligger. Bild: Samuli Holopainen/Yle Drive-in,Merimasku,take-out,Take Away,Hämtmat

I Merimasku ombeds kunderna beställa sin mat i förväg. Då får de en ungefärlig tid när maten är färdig, så att de inte behöver trängas på bryggan med andra. Servitören hämtar sedan maten till båten. Och inga kontantbetalningar accepteras, enbart betalning med kort.

I Kärra i Dragsfjärd finns en brygga med 20 platser, och då folk hålls i sina båtar håller man automatiskt ett säkerhetsavstånd till andra.

I Pargas finns en liten brygga, men där kan man parkera på vardera sidan av sundet tills maten är färdig.

Utflyktsmat och middag

Vad är det då som beställs på restaurangerna?

- Mest snabbmat. Pizzor och hamburgare, men också husmanskost. Mat som är enkel att äta på båten, eller utflyktsmat som kan avnjutas på någon ö i närheten, säger Koivisto.

Jani Ollikainen, en man med röd mössa, grön jacka och flytväst, talar i sin mobiltelefon.
Jani Ollikainen beställer en sjöjungfrupizza. Jani Ollikainen, en man med röd mössa, grön jacka och flytväst, talar i sin mobiltelefon. Bild: Samuli Holopainen/Yle Drive-in,Merimasku,take-out,Take Away,Jani Ollikainen

Fastän restaurangerna har tappat en stor mängd av sina kunder så märks det inte lika tydligt för drive-in-båtrestaurangerna. Och då har båtsäsongen inte ens börjat på riktigt ännu.

- Det har gått åt otroliga mängder mat. Pargasborna är nog fantastiska, säger Oksanen.

Läs också