Hoppa till huvudinnehåll

Boris Johnson om britternas coronaläge: "Vi passerar genom toppen"

Boris Johnson 27.4.2020
En tillfrisknad Boris Johnson höll ett inspirerande tal till britterna utanför 10 Downing Street under måndagen. Boris Johnson 27.4.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Storbritannien,Boris Johnson

Den brittiska premiärministern Boris Johnson säger att coronautvecklingen i landet håller på att vända mot det bättre, men det är fortfarande för tidigt att börja lätta på restriktionerna.

Johnson höll under måndagen sitt första tal sedan han återvänt till jobbet efter att ha vårdats för covid-19 i nästan en månad.

Premiärministern tackade britterna för att de följer regeringens coronarestriktioner och på samma gång vädjade han till alla att fortsätta göra det.

Enligt Johnson håller landet just nu på att passera genom toppen av coronakurvan.

- Om coronaviruset var en rånare så skulle det här vara stunden där vi tillsammans börjat brotta ner det till golvet.

Johnson säger att det här är det mest riskfyllda läget under coronaepidemin i Storbritannien, eftersom invånarna börjar se ljuset i ändan av tunneln och därför kan ta lättare på restriktionerna.

Det här kan leda till en ny våg av covid-19 som kan döda ännu fler personer och förstöra ekonomin mera än den första vågen, säger Johnson.

Därför krävs det ytterligare tålamod så att regeringen kan vara säker på att den första coronafasen är över när man börjar lätta på restriktioner.

Samtidigt uppmuntrar Johnson britterna med att de ska få en så stor insyn i regeringens arbete som möjligt, och att man den här veckan ska dra upp riktlinjer för hur restriktionerna ska lättas.

Regeringen får allt mer kritik

Johnson och hans regering får allt större kritik för hur coronakrisen har hanterats i Storbritannien.

Bland annat anklagar oppositionspartiet Labour regeringen för att ha reagerat för långsamt i coronakrisen, särskilt med tanke på testning av covid-19, och skyddsutrustning för vårdpersonalen.

Enligt brittiska medier går även åsikterna isär inom regeringen, där en del ministrar vill öppna upp ekonomin snabbare än andra.

Senare den här veckan ska Johnson träffa Labourledaren Keir Starmer för att försöka nå konsensus kring hur och när man ska lätta på coronarestriktionerna.

Hittills har omkring 20 795 personer avlidit i covid-19 i Storbritannien.

Källor: Reuters, BBC, The Guardian