Hoppa till huvudinnehåll

Carolinas målvaktshjälte David Ayres startar fond för njursjuka – genomgick själv en transplantation under sarsepidemin: ”Man känner sig väldigt ensam”

Målvakten David Ayres gratuleras av Sebastian Aho
David Ayres spelade för Carolina i februari. Målvakten David Ayres gratuleras av Sebastian Aho Bild: Nick Turchiaro/Icon Sportswire ishockey,NHL,Carolina Hurricanes,David Ayres

David Ayres vill hjälpa människor som är i samma sits som han varit. Nu startar han en fond med målsättning att samla in 100 000 dollar till njursjuka. Situationen vi befinner oss i är väldigt svår, säger han.

För ungefär två månaders sedan gick David Ayres från okänd ismaskinsförare till osannolik målvaktshjälte. Han fick oväntat NHL-debutera för Carolina i en match mot Toronto Maple Leafs.

42-årige Ayres räddade åtta skott under den dryga halvtimmen han spelade och blev rikskändis på kuppen. Under några intensiva veckor syntes han i mängder med tv-program och intervjuerna avlöste varandra.

Nu använder Ayres sin nyvunna status till andra saker. Han har startat en fond för njursjuka tillsammans med Kidney Foundation of Canada.

– Den här situationen vi befinner oss i är väldigt svår för människor med njursjukdomar. Oavsett om det handlar om dialys eller vård efter en transplantation, säger Ayres till den Torontobaserade radiokanalen 680 News.

David Ayres kliar sig i ögat med plockhandsken.
David Ayres. David Ayres kliar sig i ögat med plockhandsken. Bild: Nick Turchiaro/Icon Sportswire ishockey,NHL,David Ayres

Fick en ny njure under sarsepidemin

Ayres genomgick själv en njurtransplantation för 16 år sedan. Det var under samma tid som sarsepidemin och han förstår hur utmanade läget är just nu för patienter och deras familjer.

– Jag var själv på intensivvårdsavdelning under sarsepidemin och då hade personalen skyddsutrustning. Det var en liknande situation som pågår just nu.

– Om man måste åka till sjukhus för dialys blir man separerad från familjen. Så var det också för mig och man känner sig väldigt ensam, säger han.

Målsättningen med fonden är att samla in 100 000 dollar och Ayres hoppas att människor ska bidra.

– Allt hjälper. En dollar är inte mycket för dig och mig, men om en miljon skänker den summan kommer det att hjälpa människor som genomgått en transplantation eller har njursjukdomar, säger han.