Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg måste ta till speciallösningar för att trygga vården på Attendos enheter - vårdbolaget anser fortfarande att staden vill betala för lite

En klient på ett serviceboende.
I avtalet med Villa Stella finns möjlighet till ett optionsår. En klient på ett serviceboende. Bild: Yle/Minna Almark Attendo,Västnyland,Raseborg,ålderdomshem,äldreomsorg,åldringar,villa stella

Raseborg och Attendo kom inte till någon överenskommelse gällande verksamheten vid de resurserade serviceboendena Villa Pentby i Karis och Villa Stella i Ekenäs.

Då avtalet mellan vårdbolaget Attendo och Raseborg gick ut i fjol tog staden för givet att Attendo skulle delta i upphandlingen om att fortsätta driva boendena. Attendo ansåg ändå att prissättningen var för låg för dem.

I hopp om att öppna upphandlingen på nytt förlängde staden det gamla avtalet, men Attendo gav ändå inte med sig.

En blå flagga med Attendos logo vajar i en flaggstång. I bakgrunden syns blå himmel med ett lätt molntäcke.
Attendo nöjer sig inte med den lägre prissättningen. En blå flagga med Attendos logo vajar i en flaggstång. I bakgrunden syns blå himmel med ett lätt molntäcke. Bild: Yle / Sami Takkinen Attendo,Attendo Medone

Vårdbolaget hyr båda fastigheterna och driver boendena i egen regi och för att ingen ska behöva flytta har staden försökt hitta en gemensam lösning.

I Villa Stellas avtal finns möjlighet till ett optionsår som tryggar servicen för klienterna tills upphandlingen öppnas på nytt i höst.

När det gäller Villa Pentby är den enda möjligheten att bevilja personliga betalningsförbindelser.

Hoppas på lösning efter sommaren

Social- och hälsovårdsdirektör Benita Öberg säger att det ännu är oklart hur staden väljer att gå vidare.

-Vårt mål är att få detta upphandlat under detta år. Nuvarande beslut är bara till årets slut, säger hon.

- Det är ännu svårt att säga hur vi skall gå vidare och vad lösningen är. Jag hoppas att vi kommit fram till något senast efter sommaren.

Tidigare blev det ändå klart att staden måste se över andra alternativ innan någon placeras på Attendos boenden i framtiden om inte bolaget vill komma emot.