Hoppa till huvudinnehåll

Smittspårningen är ett digert jobb som sysselsätter allt fler

Koronan jäljitys keskus Helsinki
Här pågår smittspårning i Helsingfors Koronan jäljitys keskus Helsinki Bild: Jaani Lampinen / Yle coronavirus,Helsingfors,hälsa,Epidemiologia,epidemier,pandemier,Fiskehamnen

Smittspårning sysselsätter många människor i vårdbranschen just nu. Bara i Helsingfors deltar 80 personer inom hälsovården i att spåra folk som eventuellt utsatts för coronasmitta.

I huvudstaden, som drabbats värst av viruset, räknar man med att det per insjuknad sätts 2-3 andra personer i karantän.

Siffran kommer antagligen att stiga då restriktioner hävs och testningarna ökar.

Smittspårningen liknar detektivarbete: i telefonsamtal med den insjuknade går man igenom vilka kolleger och vänner hen träffat, vem som hör till familjen och vilka eventuella sammankomster som den insjuknade deltagit i.

Många i karantän i huvudstadsregionen

I Vanda, med 300 coronafall, är över 1 200 personer satta i karantän. En del av de insjuknade hade träffat många människor, en del knappast någon, säger smittskyddsöverläkaren Kirsi Valtonen.

- Processen har verkligen varit tung, säger Valtonen. Tänk att intervjua 1 200 personer om alla deras kontakter!

I Esbo säger grundtrygghetsdirektören Juha Metso att läget är under kontroll vad gäller smittspårningen och -spridningen.

Esbo har cirka 400 fall av coronasmitta och drygt 1 000 personer är i karantän.

I Helsingfors är 4 000 personer satta i karantän, och de bekräftade coronafallen ligger kring cirka 1 700.

Karantän kan vara utmanande

Karantän betyder att människans rörelsefrihet begränsas. Hon får inte besöka butiken utan måste få maten levererad hem. Det är tillåtet att gå ut men inte att ha närkontakt med andra.

Myndigheterna kartlägger också ifall det finns familjemedlemmar i riskgruppen som bör bo någon annanstans.

Vad är det då som avgör om en coronasmittad person har utsatt någon annan för smitta?

15 avgörande minuter

- I allmänhet talar man om 15 minuter, säger Kirsi Valtonen. Om en person varit i närkontakt med en annan i en kvart anser man att den andra personen blivit exponerad, säger hon.

Karantäner övervakas ändå inte och det är omöjligt att säga om de har fungerat. Vi har inga metoder att övervaka hur människor rör sig, säger hon.

- De flesta förstår nog innebörden av karantän, men det kan vara utmanande för en del att sitta inomhus hela dagarna. Hon nämner grupper som drogmissbrukare och demenssjuka.