Hoppa till huvudinnehåll

THL: Epidemin har avtagit kraftigt i Finland – risk för stor epidemi senare

Hoitaja purkaa kenttälaboratoriota päivän päätteeksi Mehiläisen drive in koronatestauspaikalla.
Finländarna har minskat på sina närkontakter, framgår det i lägesrapporten. Hoitaja purkaa kenttälaboratoriota päivän päätteeksi Mehiläisen drive in koronatestauspaikalla. Bild: Mårten Lampén / Yle coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,sjukskötare,Mehiläinen Oy

Epidemin har avtagit kraftigt i Finland, och spridningen är långsammare än i våra grannländer, uppger Social- och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande med hänvisning till den senaste lägesrapporten utförd av ministeriet och THL.

Sjukvårdens situation är enligt dem under kontroll, och på grund av restriktionerna har den inte överbelastats. Antalet intensivvårdsplatser har också hela tiden varit tillräckligt.

Enligt Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd, THL, möjliggör avtagandet att stegvis lyfta på restriktionerna, men betonar att det måste ske stegvis. Ifall läget förvärras måste man kunna reagera snabbt.

I lägesrapporten framgår det dock att den långsamma spridningen kan innebära att epidemin förlängs, vilket kan leda till en senare stor epidemi.

I Finland är dödligheten bland äldre personer lägre än i våra grannländer. Av dem som vårdats på intensiven har 14,5 procent dött, och totalt har 193 personer dött i Finland. 4 695 personer har bekräftats vara smittade. Ungefär 62 000 test har utförts.

Läs också