Hoppa till huvudinnehåll

Alvinahemmet i Närpes får pris för god äldreomsorg – hönshus, bingo och eget gym förgyller vardagen

Alvinahemmet i Övermark
Alvinahemmet i Övermark i Närpes har 43 platser. Alvinahemmet i Övermark Bild: Yle/Sofi Nordmyr alvina hemmet

Alvinahemmet i Närpes får pris för god äldreomsorg. Priset delas ut av Finlands närvårdarförbund SuPer tillsammans med stiftelsen La Carita.

Utmärkelsen är en stor ära, säger Alvinahemmets enhetsledare Anna Pått.

På Alvinahemmet i Övermark i Närpes är man väldigt glad över att arbetet inom äldreomsorgen uppmärksammas.

– Vi försöker göra vårt bästa för klienterna. Det här priset visar att vi gjort ett gott arbete och är på rätt väg, säger Anna Pått.

Samma vårdare så långt det är möjligt

Alvinahemmet är ett stort äldreboende med 43 platser. I verksamheten strävar man efter att de äldre vårdas av samma vårdare så mycket som möjligt.

Man har delat upp klienterna och personalen i olika moduler. Alla moduler har sin egen personal.

– Det betyder att personalen blir mer av experter på sina klienter. De är mycket snabbare på att fånga upp små avvikelser - att i dag är det lite sämre eller lite bättre än igår. Det är en trygghet både för klienterna och för de anhöriga, säger Anna Pått.

En äldre mans händer
På Alvinahemmet finns duktig och kompetent personal med en vilja att göra gott för de äldre, säger enhetsledaren Anna Pått. Bilden är inte från Alvinahemmet. En äldre mans händer Bild: Henrietta Hassinen / Yle äldreomsorg,äldrearbete,äldreservice,äldreboende,kommunalt äldreboende,åldringar

Pått säger att Alvinahemmet lätt kan bli institutionsaktigt eftersom det är så stort.

Man har därför jobbat mycket med att göra det så trivsamt som möjligt för klienterna och ge möjlighet till så individuell vård som möjligt.

– Vi har jättefina utrymmen här med eget gym, fin matsal och innergård med äppelträd. Vi har också skaffat hönshus.

Pått säger att det gäller att göra det bästa av de möjligheter som finns.

– Vi kan inte trolla utan vi måste arbeta med det vi har. Vi har duktig och kompetent personal och en vilja att göra gott för våra äldre.

Utflykter, temadagar och bingo

I prismotiveringen får Alvinahemmet beröm för sin aktiverande verksamhet. Man ordnar bland annat utflykter och temadagar.

Anna Pått säger att det är viktigt att de äldre hålls aktiverade och att de kan behålla sina förmågor så länge som möjligt.

På Alvinahemmet jobbar en närvårdare med aktivering och rehabilitering tre dagar i veckan. Hon ordnar bland annat sittgymnastik och olika slags aktiviteter, berättar Anna Pått.

– De spelar bingo, bakar, målar och snickrar. Vi har också haft stor hjälp av tredje sektorn - Marthaföreningar, Lions, skolan och dagklubben. Det är många som förgyller våra dagar här.

Firade med kaffe och tårta

Också midsommardanserna har varit väldigt uppskattade, berättar hon.

– Vi har haft en hel dansorkester här i huset och haft dans med sommarklänningar, hattar och kjolar. Att få höra levande musik och få önska sina önskelåtar har varit uppskattat.

På Alvinahemmet firade man utmärkelsen med kaffe och tårta på tisdagen.

– Vi har också fått en prissumma men vi har inte ännu hunnit bestämma vad vi ska göra för trevligt med den. Det återstår att se, säger Anna Pått.

Också Soite i Karleby får pris

Förutom Alvinahemmet får bland annat Soites bedömningsteam för hemvårdens verksamhetsstyrning i Karleby pris.

Teamets uppgift är att bedöma de boendes servicebehov under cirka fyra veckors tid.

Man gör upp en vård- och serviceplan för klientens hemvård, i vilken hen själv deltar. Närstående uppmuntras att delta i behandlingen tillsammans med bedömningsteamet.

Många av klienterna klarar sig tack vare verksamheten längre hemma på egen hand. Teamet har fått god kundrespons.

Alla årets pristagare och prismotiveringar kan man läsa här.