Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset stoppar fotbollen i Frankrike – går i Nederländernas fotspår och avbryter säsongen

Neymar firar mål i PSG.
Neymars PSG får inte säkra en till ligatitel. Neymar firar mål i PSG. Bild: All Over Press Neymar,Paris Saint-Germain FC

Frankrike blir det andra stora fotbollslandet där den inhemska säsongen inte återupptas. Premiärministern bekräftade att det inte blir fler matcher i Ligue 1.

Det blir inget mer spel i den franska fotbollens två högsta serier, skriver nyhetsbyrån AFP. I dag fattade Frankrike beslutet att sätta punkt för säsongen. Samma sak gäller för andra idrotter där säsongen är pausad på grund av det rådande läget.

Anledningen är coronaviruset, och det var Frankrikes premiärminister Édouard Philippe som gick ut med nya riktlinjer för hur landet ska hantera pandemin. Inga stora idrottsevenemang kommer att ordnas i landet före september.

Frankrike har drabbats hårt av coronaviruset och över 23 000 människor har dött.

Frankrike följer därmed i Nederländernas fotspår. Förra veckan meddelade det nederländska fotbollsförbundet att ligaspelet avbryts.

PSG var nära titeln

I franska Ligue 1 var giganten Paris Saint-Germain på väg mot en ny ligatitel. När säsongen blåstes av ledde laget med tolv poäng före Marseille.

Den franska ligaorganisationen har inte bestämt sig för hur man gör med upp- och nedflyttning, platserna till Europacuperna och titeln. Besluten om det ska komma i maj.

Under tisdagen klarnade det också att det europeiska fotbollsförbundet Uefa ger varje land tid till den 25 maj att ge ett besked om den inhemska fotbollssäsongen fortsätter.

I motsats till Frankrike och Nederländerna har många av de andra stora fotbollsligorna uttryckt sin vilja att spela klart säsongen. I Tyskland är till exempel målsättningen att sparka i gång Bundesliga så fort som nästa vecka.

Uefa har tidigare meddelat att de vill att ligorna ska fullföljas, men så blir det inte i Frankrike.