Hoppa till huvudinnehåll

Efter tre OS och fem VM avslutar Lari Lehtonen karriären – höjdpunkten kom i Lahtis-VM då han fick allt att stämma

I början av januari tävlade Lari Lehtonen i italienska Val di Fiemme.
I början av januari tävlade Lari Lehtonen i italienska Val di Fiemme. I början av januari tävlade Lari Lehtonen i italienska Val di Fiemme. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva Lari Lehtonen

Landslagsåkaren Lari Lehtonen tackar för sig efter fem VM och tre OS. Den 32-årige skidåkaren meddelar att beslutet mognade under vintern och att han inte längre hade förutsättningar att utvecklas. Nu ska han börja på ett nytt jobb.

Lari Lehtonen är ett välbekant namn för alla som har följt med världscuper och skidmästerskap. Han har deltagit i fem VM (2011, 2013, 2015, 2017, 2019) och tre OS (2010, 2014, 2018). I fyra mästerskap har han fått ta hand om en stafettsträcka i herrlaget.

I skidförbundets pressmeddelande säger Lehtonen att karriärens stora höjdpunkt var niondeplatsen i skiathlon i hemma-VM i Lahtis 2017.

– Jackpotten var så nära. Jag blev knappa sex sekunder från bronset. Så nära, men ändå så långt borta. Men visst är det fint att äntligen få till det. Om man ska lyckas nånstans är det väl just här, sa Lehtonen efter det loppet.

Lari Lehtonen fick allt att stämma i VM-skiathlonen den 25 februari 2017.
Lari Lehtonen fick allt att stämma i VM-skiathlonen den 25 februari 2017. Lari Lehtonen fick allt att stämma i VM-skiathlonen den 25 februari 2017. Bild: Jussi Saarinen / AOP Lari Lehtonen

I världscupen var Lehtonens bästa placering en elfteplats.

Nytt jobb

Under karriären drogs Lehtonen med stora skadeproblem och tvingades till operationer.

– Jag vet att jag gav allt för att kunna vara en så bra idrottare som möjligt, säger Lehtonen i pressmeddelandet.

– Det känns inte längre realistiskt att ytterligare utvecklas. Därför tackar jag för mig på internationell nivå.

Lehtonen ska börja jobba som verksamhetsledare för föreningen Hollolan Urheilijat -46 och hoppas få mer tid över för familjen.