Hoppa till huvudinnehåll

Goda nyheter från äldrevården i Östnyland: Inga konstaterade coronafall bland seniorerna

En äldre man har ryggen vänd mot kameran, går med rollator i korridor
Hittills har inga seniorer inom äldrevården insjuknat. Arkivbild. En äldre man har ryggen vänd mot kameran, går med rollator i korridor Bild: Eleni Paspatis / Yle hjälpmedel,rörelse,äldreomsorg,äldreboende,äldrearbete,Mobilitetshjälpmedel,äldrecentraler,långtidsvård,Rollator,rollatorer

Hittills har inga seniorer insjuknat i coronavirus på äldreboenden eller inom hemvården i de östnyländska kommunerna eller Pyttis.

Vid det här laget vet vi alla att coronaviruset är farligast för äldre och personer som tillhör någon riskgrupp.

Därför har vårdhemmen runtom i landet satsat på att hålla viruset utanför dörrarna, bland annat genom att förbjuda besök och börja tillämpa rigorösa säkerhetsföreskrifter.

Alltid har det inte hjälpt, och en stor del av personerna som omkommit i coronaviruset har varit äldre som bott på vårdhem.

I de östnyländska kommunerna har några sådana dödsfall inte förekommit.

Faktum är att man överhuvudtaget inte haft några bekräftade coronafall bland äldrevårdens klienter, varken på vårdhem eller inom hemvården.

Det här gäller både för kommunernas egen service och för köptjänster.

Skyddsutrustningen räcker till

Borgås social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen är tacksam för det goda läget, men tar det inte för givet.

– Säkert är det bara en tidsfråga innan coronaviruset är här. Vi försöker vara så beredda som möjligt och gör vad vi kan för att förhindra virusets spridning, säger Silvennoinen.

Bland annat har Borgå just beställt mer skyddsutrustning.

Munskydd.
Hittills har skyddsutrustningen räckt till, enligt kommunerna. Borgå har just beställt 100 000 munskydd. Munskydd. coronavirus,munskydd

Enligt grundtrygghetsdirektör Carita Schröder har man inte heller i Lovisa haft några coronafall inom äldrevården, och inga coronarelaterade dödsfall i hela staden.

Skyddsutrustningen har också räckt tills vidare.

– Vi har haft bra läge i Lovisa, vi får hoppas att det håller i sig, säger Lisbeth Forsblom som är servicechef med ansvar för tjänster för seniorer.

Bättre personalläge nu än i normalfall

Tf välfärdsdirektör Tiia Gustavson berättar att man inte haft några bekräftade coronafall bland seniorerna i Lappträsk heller.

Skyddsutrustningen har räckt till och personalen har orkat med jobbet.

– Vi har egentligen en bättre personalsituation nu i coronatider än vanligt, säger Gustavson.

Det här beror på att närvårdare som jobbat inom småbarnsfostran nu istället kan hjälpa till inom äldrevården.

Vi gör allt för att våra klienter inte ska få viruset. Hittills har vi lyckats bra― Äldreomsorgschef Helena Räsänen, Sibbo

Kymmenedalens sjukvårdsdistrikt, Kymsote, ansvarar för social- och hälsovårdstjänsterna i Pyttis, även om det är Attendo som driver vårdhemmet i kommunen.

När vi ringer upp Jorma Haapanen som leder hem-, boende och vårdservicen vid Kymsote bekräftar han att man inte heller i Pyttis haft några coronafall, varken på vårdhemmet eller inom hemvården.

Samma gäller också Mörskom.

– Situationen är mycket lugn. Vi har inga insjuknade klienter inom äldrevården, säger Anu Olkkonen-Nikula som är tf. enhetschef för seniorservice och rehabilitering vid Päijänne-Tavastlands välfärdssamkommun som sköter social- och hälsovårdstjänsterna i Mörskom.

Sibbos satsning har gett resultat

Den intressantaste kommunen på vår lista måste väl ändå vara Sibbo där man hittills haft 53 bekräftade fall av corona.

Det är ingen stor siffra om man jämför med grannen Helsingfors och dess 1 790 insjuknade, men om man sätter antalet i relation till invånarmängden så hamnar Sibbo med i topp 10 över kommuner med flest fall.

Det här till trots har också Sibbo klarat sig utan insjuknade seniorer inom äldrevården.

– Vi gör allt för att våra klienter inte ska få viruset. Hittills har vi lyckats bra, säger äldreomsorgschef Helena Räsänen.

Hon berättar att man inom äldrevården i Sibbo tog i bruk säkerhetsåtgärder i ett tidigt skede, och att man varit väldigt noggrann till exempel när det gäller att stanna hemma vid minsta symtom.

– Om man har lite snuva eller lite halsont så får man inte komma på jobb, säger Räsänen.

Personal med symtom testas, och fram till att resultaten kommer skickar man också hem alla dem som personen varit i kontakt med.

Närbild på kvinna som snyter sig.
Redan vid mycket lindriga förkylningssymtom ska personalen stanna hemma för att inte smitta. Närbild på kvinna som snyter sig. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Förkylning,förkylning,Influensamedicin,snuva,Snuva,snuva,nysning,influensa,influensavacciner

Räsänen poängterar vikten av förebyggande arbete och av att sätta säkerhetsåtgärderna i system, så att alla känner till dem och alla följer dem.

Kommunen och de privata aktörerna samarbetar och stöder varandra.

– Vi har kollat att också de privata aktörerna har tillräckligt med munskydd. Om de inte har så får de av kommunen, säger Räsänen.

Liksom i Lappträsk har också Sibbo kunnat ta hjälp av sådan personal som till vardags jobbat till exempel inom munvården eller småbarnfostran. Både personalen och skyddsutrustningen har räckt till.

– Men ganska hårda åtta veckor har det varit, säger Räsänen.