Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Italien tar nästa coronasteg – då är ekonomin i centrum

Kolumistens bild mot en bakgrund av gondoler och kanaler i Venedig.
Italiens premiärminister riktade strålkastaren på jobben och ekonomin i sitt tal om corona-Italiens "fas 2"- medan riskgrupperna hamnade i skuggan, skriver Christin Sandberg i sin kommentar. Kolumistens bild mot en bakgrund av gondoler och kanaler i Venedig. Bild: Rex Features / All Over Press, Yle/Roberto Marani Italien,Christine Sandberg

Italien, det land i Europa som drabbats värst av coronaviruset, ska snart börja öppna upp. Riskgrupperna nämndes inte med ett ord när premiärminister Giuseppe Conte höll ett tal i söndags.

Premiärminister Giuseppe Conte höll ett uppmärksammat direktsänt tal via sociala medier i söndags. Fokus i talet var på ekonomin och jobben. Ansiktsmasker blir ett måste utomhus.

Inför förberedelserna av den så kallade fas två hade Conte tillsatt en expertkommitté som går under namnet task force, och alla väntade med spänning på resultatet.

Att stänga ner var en sak, och som det visade sig inte var helt enkelt.

Men att öppna upp är något helt annat. Framför allt innebär det att samexistera med viruset. Och hur gör man det på bästa sätt?

Till jobbet igen - men med fysisk distans

I stort kan den inledande perioden av fas 2, som pågår 4–18 maj, beskrivas som mer av samma. Förutom att fler ska gå till jobbet.

Inget nämndes om barnen eller skolan. Inget om riskgrupperna.

I fokus står ekonomin och företagen. Arbetet inom tillverkningsindustrin ska återupptas.

Cofindustria, Italiens största arbetsgivarorganisation, och fackföreningarna har kommit överens om vilka säkerhetsåtgärder som ska upprättas på varje arbetsplats.

Milanon Naviglin alueella on iltaisin hiljaista.
I början av maj ska fler italienare få gå till jobbet, men fysisk distansering kommer att vara obligatoriskt länge än. Milanon Naviglin alueella on iltaisin hiljaista. Bild: Matteo Corner / EPA Milano,coronavirus

Samtidigt uppmanas italienarna att fortsätta tillämpa fysisk distansering, inklusive inom familjen.

Inget nämndes om barnen eller skolan. Inget om riskgrupperna.

Att bära mask utanför hemmet blir obligatoriskt

Rörelsefriheten fortsätter vara begränsad. Man kan resa till och från arbetet, för att uppsöka sjukvården och göra nödvändiga inköp, men nu inte bara i kommunen utan i hela regionen.

Man kan också ta en promenad med familjen och man kan också ge sig ut och springa eller cykla på egen hand.

Att bära mask utanför hemmet blir obligatoriskt.

Det är också tillåtet att besöka släktingar, även far- och morföräldrar, om de bor i samma region. Ja, den största riskgruppen kommer framöver att exponeras för familjemedlemmar i alla åldrar.

Trötta föräldrar som kommer att söka avlastning med barnpassning eller måste lämna barnen när de åker och arbetar.

Eller mor- och farföräldrar som inte har sett sina barn och barnbarn på ett par månader kommer inte kunna hålla sig från att besöka dem.

Man får dock inte umgås utanför familjen.

Den som har feber uppmanas ändå att stanna hemma.

Även parkerna öppnas upp. Det blir upp till varje stads borgmästare att se till att det inte samlas för mycket folk på samma yta.

En orange boll på en asfalterad fotbollsplan omgiven av ett staket
Lekparkerna i Italien har varit stängda under coronapandemin. I början av maj ska parker och grönområden öppnas igen. En orange boll på en asfalterad fotbollsplan omgiven av ett staket Bild: © Notice: UNICEF photographs are copyrighted and may not be reproduced in any medium without written permission from authorized Italien,lekplatser,boll,fotboll,coronavirus

I så fall måste flödet av personer till och från grönområdena kontrolleras, och fungerar inte det så måste parkerna eventuellt hålla stängt också framöver.

I Italien har över 26 000 personer avlidit till följd av coronaviruset och hälften av dessa i Lombardiet, den region i norr som drabbats värst.

En försäljare i en modebutik i Milano bär andningsskydd.
När Italien öppnar upp samhället och går in i fas 2 är det obligatoriskt att bära ansiktsmask utanför hemmet. En försäljare i en modebutik i Milano bär andningsskydd. Bild: EPA-EFE/MATTEO CORNER Italien,Milano,coronavirus,andningsskydd

Vad beror det då på att så många har dött i den industrialiserade regionen där landets näst största stad och ekonomiska nav Milano finns?

Enligt den italienska journalisten och politiska filosofen Ida Dominijanni hänger det ihop med det kompakta motståndet från näringslivet att gå med på en nedstängning av fabrikerna och de ekonomiska aktiviteterna i området när coronaviruset väl hade upptäckts och börjat spridas.

Den fördröjning av restriktiva åtgärder som det ledde till fick förödande konsekvenser.

Dominijanni ser fas 2 som en upprepning. Arbetsgivarorganisationen, Confindustria, går nu i bräschen för de otåliga som ligger på för att åter öppna upp, skriver hon i en kommentar till premiärministerns tal i tidningen Internazionale.

Även prästerna hävdar sin rätt att utöva sin trosuppfattning.

Men här finns mycket som ska förberedas inför återupptagandet av de ekonomiska aktiviteterna. Bland annat måste transportföretagen kunna garantera säkerheten för alla som pendlar till arbetet.

Det har gjorts tester för att kontrollera flödet av resenärer i metron i Rom. Men hur det ska gå till på bussarna i huvudstaden som brukar vara packade under rusningstid är svårt att se framför sig.

I Italien har diskussionerna kring viruset kommit att handla mer om hur det slår mot produktiviteten snarare än livet.

Ser vi tendenser till att antalet smittade ökar igen, ”då stänger vi kranen direkt".― Giuseppe Conte

I Contes tal framkom inget om coronatester eller appar för att kontrollera smittade, vilket det skrivits mycket om i medierna den senaste tiden.

Sjukvårdssystemets eventuella brister diskuteras inte heller öppet.

Men det finns kritiska röster som påpekar att stora nedskärningar och en ökad privatisering av vården har genomförts de senaste åren, vilket påverkat hur man klarat av att hantera coronapandemin.

Conte klargjorde dock att Italien inte klarar av ännu en stark uppgång av coronasmittade patienter. Ser vi tendenser till att antalet smittade ökar igen, ”då stänger vi kranen direkt”, sade han.