Hoppa till huvudinnehåll

Lukas Hradecky medger att ovissheten är värst – hans Bayer Leverkusen kör intensivt för omstarten: "Träna med boll ger ljus i livet just nu"

Lukas Hradecky ropar.
Lukas Hradeckys Bayer Leverkusen är med i kampen om Champions League-platserna. Lukas Hradecky ropar. Bild: All Over Press Lukáš Hrádecký

Bundesliga ser ut att bli först ut av de stora fotbollsligorna. Finlands stjärnmålvakt Lukas Hradecky tränar hårt för att vara redo till omstarten.

Allt mer pekar mot att den tyska ligafotbollen återupptas i maj. Enligt nyhetsbyrån AFP är budet från Tyskland att Bundesliga kan starta i mitten eller slutet av maj.

Enligt AFP ger 16 förbundsländer grönt ljus för spel inför tomma läktare. Nu hänger det på hur den tyska regeringen med förbundskanslern Angela Merkel i spetsen ser på saken.

Tidigare har den tyska ligaföreningen gått ut med att målet är omstart den 9 maj, men enligt flera tyska tidningar anses det vara lite för tidigt.

"Tränade rätt hårt"

Bayer Leverkusens finländske målvakt Lukas Hradecky säger att spelarna är rätt väl förberedda för att fortsätta säsongen.

– Vi tränade rätt hårt i dag. Mycket avslut – det höjer pulsen för en målvakt, säger han till Iltalehti.

– Det tuffaste är ovissheten. Vi har inte haft samma typ av karantän som i Italien. Vi får träna nästan varje dag med boll. Det ger ljus i livet nu.

Tyskland har lyckats stävja smittospridningen av coronaviruset rätt väl. En anledning till det är en intensiv testning av människor.

– Många pratar förstås om varför fotbollsspelare borde testas. I laboratorierna är det ändå överkapacitet, säger Hradecky.

Behöver få in tv-pengar

En annan viktig faktor i försöket att få i gång fotbollen igen är det ekonomiska. Det har rapporterats om att många klubbar riskerar att gå under om de inte får in tv-pengar.

Enligt AFP handlar det om hundratals miljoner euro. Tidningen Kicker har skrivit att över en tredjedel av klubbarna i de två högsta serierna i Tyskland riskerar att få stora ekonomiska problem om pausen blir långvarig.

Under tisdagen meddelade Frankrike att ligasäsongen i fotboll är inställd. Förra veckan avbröt också Nederländerna sin säsong.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport