Hoppa till huvudinnehåll

Norsk miljardär gripen för mord på försvunnen hustru

 Anne-Elisabeth Hagen
Polisen har idag gripen Anne-Elisabeth Hagens make Tom Hagen för mord Anne-Elisabeth Hagen Bild: Polisen i Norge Norge,kidnappning,Försvunnen kvinna,Anne-Elisabeth Hagen

Den försvunna norska miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagens make Tom Hagen har gripits av polisen i dag. Hagen misstänks för mord eller medhjälp till mord på hustrun.

Anne-Elisabeth Hagen har varit försvunnen i över ett år. Polisen utredde länge försvinnandet som en kidnappning.

Men polisens teori ändrades allt efter att utredningen framskred. På sommaren uppgav utredarna att de misstänkte att Hagen var mördad.

Fallet har varit mycket uppmärksammat

Hagen försvann från sin bostad i Lørenskog utanför Oslo 31 oktober 2018. Fallet fick stor uppmärksamhet i både Norge och resten av världen.

Teorin om att hon kidnappats var länge polisens huvudspår.

Hennes make, Tom Hagen, hade fått hotfulla brev och krav om nio miljoner euro i kryptovaluta skickade till sig.

Enligt polisen har personer som uppgett sig vara kidnapparna varit i kontakt med familjen Hagen genom olika digitala plattformar.

Misstankarna mot maken förstärktes med tiden

– Polisen är av uppfattningen att det aldrig skett en kidnappning, och att det aldrig funnits en motpart för förhandling. Polisen menar med andra ord att ärendet bär prägel av planlagd vilseledning, sa utredningsledaren Tommy Brøske under en presskonferens i dag.

Polisen utgår nu från att försvinnandet var ett mord och Tom Hagen är huvudmisstänkt. Kriminaltekniker och polisen har under förmiddagen sökt igenom olika adresser kopplade till Tom Hagen.

Polisen genomför också nya dykningar i vattnet bakom paret Hagens hem.

Polisen uppger att misstankarna mot Tom Hagen stärktes under utredningens gång.

Polisen uppgav under presskonferensen att inga fler personer är gripna i nuläget, men att det inte är uteslutet att det blir gripanden i framtiden.