Hoppa till huvudinnehåll

THL varnar: Använd inte ozonering för att bekämpa coronaviruset

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen julkisivu.
Ozonering biter inte på coronaviruset, säger THL. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen julkisivu. Bild: Eleni Paspatis / Yle Institutet för hälsa och välfärd,ingångar,fasad,hälsovård,hälsa,hälso- och sjukvård,välfärd

Institutet för hälsa och välfärd THL avråder bestämt från att använda ozongeneratorer i bekämpningen av coronaviruset. Enligt THL marknadsförs ozonatorer - en form av luftrenare - nu aktivt ut på olika plattformar.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att ozonering av luften har någon effekt på coronaviruset. Ozonatorerna kan vara direkt farliga i händerna på amatörer, säger THL.

- Vissa ozonatorer producerar ozongas så effektivt att aggregaten kan vara livsfarliga i händerna på icke sakkunniga. Det bör användas endast av proffs, säger THL.

Ozongeneratorer marknadsförs bland annat för bekämpning av virus, svamp och mögel i arbetsrum och bostäder, bilar eller andra konstruktioner.

Ozonering av inomhusluft används vanligtvis för att få bort otrevlig lukt, som ingrodd tobaksrök till exempel. Det råder ändå delade meningar om lukter permanent kan avlägsnas med ozonering.

Också THL ställer sig tveksamt till ozoneringens effekter överlag.

- Det har inte påvisats att ens stora, för människan skadliga ozonhalter, skulle döda svamp- och bakterietillväxt på ytan av och inne i byggmaterial, säger THL.