Hoppa till huvudinnehåll

Vörå migrationscenter tar emot föräldralösa flyktingbarn från Medelhavet: "Speciellt att det är coronatider men sen är det bara normal verksamhet"

Ett barn knuffar ett mindre barn i en kärra, i bakgrunden tältläger och soppåsar.
Barn i flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland i början av mars. Ett barn knuffar ett mindre barn i en kärra, i bakgrunden tältläger och soppåsar. Bild: AFP / Lehtikuva flyktingläger,flyktingar,ensamkommande flyktingbarn,Flyktingbarn,moria

I början av juni anländer föräldralösa flyktingbarn till Vörå migrationscenter i Oravais. De kommer från läger kring Medelhavet men innan de anländer till Oravais kommer de att sitta i karantän i södra Finland.

Redan i höstas var planen att Finland skulle ta emot 175 föräldralösa flyktingbarn från områden kring Medelhavet, men på grund av coronakrisen har det dragit ut på tiden.

I slutet av maj anländer de första barnen till södra Finland.

Då kommer de att sitta i karantän i två veckor och sedan genomgår de en hälsogranskning som inkluderar coronatester innan de placeras ut på gruppfamiljehem runtom i landet.

De testas för corona både då de kommer till Finland och när tiden i karantän är slut.

Inget annat än en vanlig mottagning

I dagsläget har Vörå migrationscenter 28 platser för ensamkommande flyktingbarn, nu kommer platserna att utökas till 38. Runtom i landet skapas nya platser för ungefär hundra minderåriga asylsökande.

- Det är normalläge för oss att utvidga och sen minska igen. Det är något vi sysslar med konstant, beroende på tillgång och efterfrågan, säger förläggningschef Mats Hägglund på Vörå migrationscenter.

Mats Hägglund är cheg på Vörå Migrationscenter
Mats Hägglund på Vörå migrationscenter berättar det här inte är något annat än en vanlig mottagning. Mats Hägglund är cheg på Vörå Migrationscenter Bild: Yle/Evert Rönnqvist Oravais,mottagningscentraler,Direktör,mats hägglund

Just nu är åtta av de 28 platserna lediga för ensamkommande flyktingbarn på Vörå migrationscenter. Men det är en siffra som lever, eftersom klienterna kommer och går.

I regel ska barnen bo på gruppfamiljehemmen tills de är 18 år gamla.

- För oss är det här inget annat än en vanlig mottagning. Det är det här vi sysslar med till vardags. Vi tar emot dem, inkvarterar dem och ser till att de har en bra och meningsfull vardag. Vi stöder dem att gå framåt och ser till att det finns utbildning och så vidare, säger Hägglund.

Hur kommer ni att integrera dem?

- Precis som vi gör annars, det är ju den verksamhet vi sysslar med här på gruppfamiljehemmen. Skolgång, vardag, fritidsaktiviteter och förberedelser för att kunna stå på egna ben i framtiden.

I och med att barnen anländer till Vörå i början av juni kommer de rakt in i sommarlovet.

- Men vi försöker komma igång med språkundervisningen så snabbt som möjligt, säger Hägglund.

Kan bli nyanställningar längre fram

I och med att inte alla barn anländer till Finland på en och samma gång kommer Mats Hägglund inte att behöva anställa fler till gruppfamiljehemmen i det första skedet.

- Vi har som sagt lediga platser, men i något skede kommer det säkert att bli personalbehov.

- Det är ju speciellt att det är coronatider men den biten tas om hand under karantän och hälsogranskningen. Sen är det bara normal verksamhet för oss, inget speciellt.