Hoppa till huvudinnehåll

Corona-alternativ för fotbollsentusiaster? Fotbollsgolf!

Fotboll och golf blir fotbollsgolf.
Fotboll och golf blir fotbollsgolf, som här med VfB Stuttgarts spelare i höstas. Fotboll och golf blir fotbollsgolf. Bild: imago images / Sportfoto Rudel/ All Over Press fotboll,golf

Fotbollsgolf? Ja, precis som namnet säger är det en kombination av fotboll och golf. Med andra ord en ypperlig form av sportaktivitet i dessa tider när närkontakt med andra människor – som lagspelare och motståndare – ska undvikas.

Reglerna är enkla och går i korthet ut på att man med så få sparkar som möjligt ska få bollen från startpunkten till ett hål som mäter drygt 50 centimeter i diameter.

Vem som helst som kan sparka en boll kan spela fotbollsgolf, eller fotisgolf. En grenspecifik grej att tänka på är att en hård boll rullar längre medan man i närspel eventuellt vill använda sig av en mjukare boll.

Oftast kostar banorna men även gratisbanor finns. En kort genomgång av några banor runt omkring i Finland ger vid handen att priset för en runda är kring tio euro per person.

Vissa banor påminner mera om golf, det vill säga man spelar på långa, vackert ansade gräsmattor, andra banor påminner mera om minigolf med diverse hinder.

Bekanta dig med grenen exempelvis via denna länk.

I Finland finns det ett tjugotal fotbollsgolfbanor, från Hangö i söder till Muhos i norr: grenen kan bland annat spelas vid golfbanorna Nurmijärvi Golf, Uppgårds fotisgolf i Kimito, Kultaranta Resort i Nådendal och Kalafornia footgolf i Björneborg.

Alla banor hittas via denna länk.

Läs också