Hoppa till huvudinnehåll

Mörskom kommun permitterar 37 anställda - också Pyttis och Lappträsk har valt samma väg

En husvägg med en vapensköld i blått synns mot en grå himmel. Bredvid vajar några vimplar med samma vapen, ett vitt träd mot blå botten.
Enligt kommunens beräkningar ger permitteringarna inbesparingar, som täcker omkring 25 till 30 procent, av de kommande sparåtgärderna. En husvägg med en vapensköld i blått synns mot en grå himmel. Bredvid vajar några vimplar med samma vapen, ett vitt träd mot blå botten. Bild: Yle/ Mira Bäck Mörskom,kommunvapen,Vimpel,mörskom kommungård

Samarbetsförhandlingarna gick raskt till i Mörskom och avslutades efter två veckor, på tisdagen. Både arbetsgivaren och arbetstagarna anser att det inte fanns orsak till en längre samarbetsprocess.

Permitteringarna i Mörskom berör största delen av de anställda, allt som allt 37 personer meddelar kommunen i ett pressmeddelande. Utanför åtgärden lämnas bland annat alla visstidsanställda samt de ungdomsledare som jobbar med uppsökande verksamhet.

Permitteringens längd i Mörskom är för de flesta 14 dagar. För personalen i den grundläggande undervisningen är permitteringen 7 dagar.

Enligt kommunens beräkningar ger permitteringarna inbesparingar, som täcker omkring 25 till 30 procent, av de kommande sparåtgärderna.

Kommunen räknar med att coronaepidemin kommer att öka hälsovårdskostnaderna, arbetslöshetskostnaderna och på längre sikt påverka skatteintäkterna.

Lappträsk permitterar och förhandlar

Tidigare har Lappträsk kommun permitterat 16 anställda och samarbetsförhandlar ännu med hela den övriga personalen.

- De första permitteringarna börjar i maj, men nu lever situationen hela tiden om skolorna ska öppnas igen, säger kommunstyrelsens ordförande Kim Jordas (SFP).

Lappträsk har kunnat erbjuda ersättande arbetsuppgifter åt en del anställda, men inte åt alla.

Lappträsk kan gå över 700 000 euro på minus i år på grund av coronakrisen. Man räknar med att kommunens inkomster minskar samt att social- och hälsovårdskostnaderna ökar.

Pyhtään uuden kunnanviraston asiointipiste
I Pyttis pågår permitteringarna i högst 90 dagar. Pyhtään uuden kunnanviraston asiointipiste Bild: Jesse Mäntysalo / Yle Pyttis,Huutjärvi,informationsdiskar,kommunala ämbetsverk

Pyttis kommun permitterar 25 anställda

I Pyttis inleds permitteringarna vid månadsskiftet april-maj och berör anställda inom olika sektorer.

- Vi har samarbetsförhandlat i konstruktiv anda och alla visar förståelse för situationen. Oro finns förstås främst för ungdomssektorn, säger kommundirektör Jouni Eho.

Det handlar om skolgångsbiträden och anställda inom biblioteksväsendet, ungdoms- och idrottsväsendet samt kost- och städservicen.

Permitteringarna pågå högst i 90 dagar i Pyttis.

Borgå ska ännu förhandla

Av de stora kommunerna i Östnyland är det bara Borgå som har planer på permitteringar. Både Sibbo och Lovisa har fattat beslut om att inte i det här skedet permittera sina anställda.

I Borgå fortsätter samarbetsförhandlingarna i maj. Tidigare har både personalens representanter och arbetsgivarens representanter kommit med sina synpunkter på minskandet av personalutgifter.

Nu ska en enkät bli klar där hela personalen får ge sina förslag till hur arbetet kan effektiveras, utgifter kan minskas eller hur inkomster kan ökas.

Samarbetsförhandlingarna fortsätter nästa gång den 4 maj, då båda parter kommer med preciserade ställningstaganden.

- Det är bra att komma ihåg att några beslut om permitteringar ännu inte har fattats. Beslut om eventuella permitteringar fattas sannolikt först i slutet av maj, säger personaldirektör Anu Kalliosaari.