Hoppa till huvudinnehåll

Nykarlebyborna får utforma framtidens kyrka

Kvinna i kyrka.
Det blir för dyrt att hålla kyrkan varm för några få tillställningar i veckan, säger Mia Anderssén-Löf, kyrkoherde i Nykarleby församling. Kvinna i kyrka. Bild: Yle / Mårten Wallendahl kyrkoherdar,mia anderssén-löf

Då församlingens behov ändrar, måste också lokalerna anpassas. Därför bjuder Nykarleby församling in medlemmarna att utforma kyrkorummet till en stor renovering. Men utmaningarna och frågorna är många då tradition, funktion och ekonomi ska gå ihop.

Kyrkoherden Mia Anderssén-Löf tar emot i den drygt 400 år gamla kyrkan mitt i Nykarleby. Det är lite kyligt i den dagsljusfyllda byggnaden. I ljuset syns tydligt hur tiden och användningen satt sina spår på den stora träbyggnaden. Men det ska åtgärdas.

- Golvet här måste slipas upp och målas om. Samtidigt tycker jag om spåren av alla de som varit här förut, säger Mia Anderssén-Löf, då hon visar runt i kyrkan.

Nu finns både en del öronmärkta pengar, men också förhoppningar om tilläggsbidrag från Kyrkostyrelsen för att grundligt renovera kyrkan. Förutom det rent kosmetiska, behöver byggnaden en del grundförbättring. Dessutom kan det bli aktuellt med ett sprinklersystem.

Mera användning behövs

Men kyrkan ska framför allt tjäna församlingsborna. Och gärna mera aktivt än vad den gör idag, tycker man på församlingen. Det är dyrt att hålla en stor träkyrka uppvärmd, så användningen kunde bli mera mångsidig.

- Församlingens aktiviteter är idag mera mångsidiga än de var för 50 eller 100 år sedan. Och jag tycker man kunde utvidga med olika former av evenemang, föreläsningar och träffar här, säger Anderssén-Löf om sin egen vision.

Nykarleby Kyrka
Arkivbild. Sankta Birgitta i sensommarskrud. Nykarleby Kyrka Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Nykarleby,Nykarleby kyrka

Men för att bäst tjäna församlingen vänder man sig nu till de egna medlemmarna för idéer och förslag. Nu kan Nykarlebyborna själva tänka till om hur de vill se kyrkan bäst använd framledes.

- Det har redan kommit många förslag. Allt från hur man bättre ska kunna ta sig runt i kyrkan, att man förbättrar ljudet, hur man förvarar ytterkläder och var man kan ordna kyrkkaffe. En stor fråga är också hur man ska beakta barnen, säger Anderssén-Löf.

Barnen i fokus

Just barnfamiljer är en sak man i församlingen vill satsa på, för att också välkomna de yngsta att känna en delaktighet i gudstjänstlokalen. Där finns det rum för förbättring och behov av förslag från familjerna.

En annan fråga för en renovering av en så gammal byggnad är museiverkets regler. En skyddad byggnad kan inte ändras hur som helst.

- Samtidigt är det många som önskat att kyrkorummet måste kännas bekant och bibehålls till stora delar, så jag tror inte vi har svårt att hitta varandra med Museiverket. Men vi ser vilka förslag som kommer in och vad vår arkitekt säger, Anderssén-Löf.

Kvinna i kyrka.
Mia Anderssén-Löf hoppas kyrkan ska kännas tillgängligare för alla besökare efter renoveringen. Kvinna i kyrka. Bild: Yle / Mårten Wallendahl kyrkoherde,mia anderssén-löf

Även om många små saker kan åtgärdas för att öka trivseln och funktionaliteten för moderna behov, anser kyrkoherden att en varm och välkomnande stämning som redan finns i Sankta Birgitta ska bevaras.

- Jag hoppas kyrkan ska kännas tillgänglig. Jag tror altaret kommer lite närmare församlingen. Jag tror församlingen tack vare bättre hörbarhet söker sig längre fram mot altaret.

Gammalt och nytt

Genom att församlingsmedlemmarna nu ombeds komma med förslag inför renoveringen, hoppas man på församlingen att det som är värdefullt och viktigt för besökarna hålls kvar och att mervärdet finns i de förbättringar som görs genom renoveringen.

- Jag hoppas det ska vara lätt att ta sig in i kyrkan, lätt att hitta sin plats och att den är en plats där man känner sig omfamnad av en värme. Det är min dröm, säger Mia Anderssén-Löf.