Hoppa till huvudinnehåll

OS-flytten kostar hundratals miljoner – IOK:s ordförande Bach hoppfull inför nästa år

Thomas Bach under OS 2018.
Thomas Bach. Thomas Bach under OS 2018. Bild: EPA / Christian Bruna Thomas Bach

Hundratals miljoner dollar. Det är IOK-ordföranden Thomas Bachs tidiga uppskattning på kostnaden för framflyttningen av sommar-OS i Tokyo. Bach litar på att spelen blir av nästa år.

Japan har redan använt närmare 13 miljarder dollar på förberedelserna inför de olympiska sommarspelen i Tokyo.

Spelen var tänkta att inledas i juli, men flyttades framåt med ungefär ett år på grund av coronapandemin.

Arrangörerna medgav direkt att den historiska OS-flytten skulle bli dyr. Nu har Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach kommit med en uppskattning.

– Även om det är för tidigt att tala om exakta summor så vet vi redan i detta skede flytten av spelen kommer att kosta hundratals miljoner amerikanska dollar, skriver Bach i ett "brev till den olympiska rörelsen".

Tysken understryker att detta inte är en nota enbart för arrangörerna, IOK kommer att uppfylla sina skyldigheter. Men det kommer att ha konsekvenser även för IOK.

– Just nu vet ingen hur realiteterna ser ut i världen efter coronaviruset. Det är ändå klart att i princip ingen kan fixa alla projekt och evenemang som man hade planer för innan krisen.

Arrangörschefen Yoshiro Mori har tidigare varnat för att nästa år är sista chansen för sommar-OS i Tokyo och Japans premiärminister Shinzo Abe erkände i dag att det blir "svårt" att ordna spelen ifall coronasituationen inte lättar.

Bach tror ändå hårt på att sommar-OS kan invigas i juli 2021.

– Arrangörskommittén har skapat strategier med vilka vi kan göra spelen möjliga och framgångsrika, intygar han.

Källor: AFP, Reuters

Läs också