Hoppa till huvudinnehåll

Sjöbevakare uppmanar österbottningarna att hålla sig på land under valborg – uppdragen med gränskontroll binder resurser

Båtar vid bryggan i Gerby i Vasa.
Många har redan hunnit sjösätta sina båtar vid bryggan i Gerby i Vasa. Båtar vid bryggan i Gerby i Vasa. Bild: Yle/Jonas Mastosalo båtar,fritidsbåtar,småbåtshamnar,Vasa

Båtsäsongen har inletts och många har flyttat ut till sina sommarstugor. Trots att vädret blir varmare och valborg närmar ska man inte ge sig ut i skärgården.

Sjöbevakarnas tid går just nu också till att övervaka att ingen tar sin in i landet olagligt.

Varje gång Wasa Express kommer till hamnen i Vasa är sjöbevakarna där för att kontrollera att ingen tar sig in i landet.

- Om det händer någonting just då är vi ju en bit bort och det tar lite längre tid innan vi är på plats, säger Martin Saarinen, chef på Vallgrund sjöbevakningsstation.

Martin Saarinen från gränsbevakningen
Martin Saarinen Martin Saarinen från gränsbevakningen Bild: Yle/ Anna Wikman Sjöbevakningen (Finland),martin saarinen

"Kusten är lång"

Saarinen säger att sjöbevakningen lämnar gränsbevakningsuppdraget i hamnen om det är frågan om en olycka där liv är i fara.

- Men kusten är lång och i synnerhet om man hamnar i vattnet, som fortfarande är jättekallt är avstånden långa och det kan ta tid innan vi är på plats. Det gäller att ha båten och utrustningen i skick.

Saarinen har inte hört talas om att någon olovligen skulle ha försökt ta sig över gränsen, varken med Wasa Express eller med egen båt.

- Att Wasaline säljer endast fraktbiljetter fungerar jättebra, de tar inte med utomstående utan det är mest långtradarchaufförer.

Saarinen påminner om att de som ska korsa gränsen mellan Finland och Sverige med båt ska göra det via Ålands sjöbevakningsstations gränsövergångsställe.

Tidig säsong

Enligt Saarinen har båtsäsongen kommit igång lite tidigare än vanligt. Isen gick tidigt i år, men Saarinen tror att många också åkte ut till sommarstugan på grund av coronaepidemin.

- Redan på påsken var många ute på sina sommarstugor, i synnerhet i Vasa skärgård.

Sjöbevakarna vid Vallgrund sjöbevakningsstation har inte haft fler räddningsuppdrag i år jämfört med förra året.

- Medan det ännu var is hade vi en hel del uppdrag.

Om undantagstillståndet fortsätter i sommar och inga resor utomlands heller är tillåtna tror Saarinen att de kommer att ha en livlig säsong framför sig.

Sjöbevakningen har inte fått mer resurser för att klara av de extra arbetsuppgifterna.

- Vi kör med de resurser vi har. Vi har också bra hjälp av frivilliga sjöräddningssällskapet och andra myndigheter som bistår om vi är fast i våra egna uppgifter

Läs också