Hoppa till huvudinnehåll

Sjöbevakningens uppmaning till båtfolket inför valborg: "Ha tålamod och hålls hemma, båtsäsongen är ännu framför oss"

En gränsbevakningsbåt kör i skärgården.
Fler människor ute på sjön betyder fler uppdrag, säger man från sjöbevakningen sida. En gränsbevakningsbåt kör i skärgården. Bild: Gränsbevakningsväsendet Sjöbevakningen (Finland),Gränsbevakningsväsendet

Snäppet varmare väder utlovas till valborg, men det betyder inte att man ska slappna av, åtminstone inte om man rör sig till sjöss, uppmanar Västra Finlands sjöbevakningssektion i ett pressmeddelande.

Antalet sjöräddningsuppdrag har ökat jämfört med förra året, trots rådande omständigheter. Dessutom är enheterna fortfarande under större belastning än tidigare sedan återställandet av inre gränskontrollen lades i bruk.

Det här betyder att det kan ta längre tid än normalt att få hjälp i en nödsituation. Och eftersom vattnet fortfarande är väldigt kallt kan förseningen leda till dödlig utgång.

Dessutom kan väderförhållandena snabbt ändras.

En man med orange shorts kastar över en fender över relingen.
I exceptionella tider behövs gemensamt ansvar, säger man från sjöbevakningens sida. En man med orange shorts kastar över en fender över relingen. Bild: Amanda Vikman/Yle gästhamnar,gästhamn

Uppdragen ökar ju fler människor rör sig till sjöss

Sjöbevakningen önskar att alla båtmänniskor ska vara återhållsamma och ha tålamod och följa rekommendationerna att inte röra sig ute till havs i onödan, särskilt i skärgården och i glest befolkade områden.

Man påminner också att båtsäsongen ännu ligger framför oss.

Vid sjöbevakningen i Björneborg säger chef Christian Lockmer att vattentrafiken ökat i Satakuntas kustområde. Det betyder direkt att uppdragen också ökar, säger han.

- Genom att ha tålamod hjälper du sjöbevakningen att hålla Finland säkert, säger Lockmer.

Läs också