Hoppa till huvudinnehåll

Uppgifter till Yle: Skolorna öppnar stegvis den 14 maj

Klassrum i Boxby skola i Sibbo
Arkivbild. Klassrum i Boxby skola i Sibbo Bild: Yle/Stefan Härus klassrum,undervisning,Sibbo,boxby skola

Skolorna kommer att öppna stegvis den 14 maj, enligt vad finska Yle erfar. Regeringen samlas till möte om skolöppningen i dag på eftermiddagen klockan 16.30.

Skolorna har varit stängda sedan den 18 mars. Enligt ett tidigare beslut skulle skolorna hållas stängda till den 13 maj, och enligt de uppgifter Yle nu har verkar datumet hålla.

Regeringen väntas fatta beslut i frågan i dag.

Regeringen har hört experter på Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd THL i frågan. Så sent som i dag presenterade THL internationell statistik som visar att smitta inte sprids särskilt lätt bland barn.

Grundskolorna öppnas först

Enligt Yles källor är det grundskolorna som öppnas i det här skedet. Alla grundskolelever ska inte heller samtidigt återvända till skolan utan återgången sker stegvis. Skolorna på andra stadiet hålls fortfarande stängda.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) uppgav i går att skolorna behöver ett par veckor tid på sig för att igen öppna sina dörrar. Det betyder att det kunde ske tidigast efter den 13 maj.

Skolorna stängdes i mars med stöd av beredskapslagen. De kan inte hållas stängda om det inte är absolut nödvändigt med tanke på smittoläget, säger lagen.