Hoppa till huvudinnehåll

"Ett otroligt svårt beslut": Brad Lambert bryter med HIFK – jättelöftet med dubbelt medborgarskap har väckt intresse i Kanada och kan fortfarande byta landslag

I matchen mot Ilves i februari noterades Brad Lambert för 0 + 2 = 2 poäng.
I matchen mot Ilves i februari noterades Brad Lambert för 0 + 2 = 2 poäng. I matchen mot Ilves i februari noterades Brad Lambert för 0 + 2 = 2 poäng. Bild: Matti Raivio/All Over Press

Valborgsmässoafton fick en sur start för HIFK-supportarnna. FM-ligaklubbens storlöfte Brad Lambert meddelade att han tackar för sig och nu är spekulationerna i full gång om 16-åringen ska fortsätta karriären i Kanada och därmed kanske gå förlorad för det finska hockeylandslaget.

I hockeykretsarna har det redan länge snackats om Brad Lambert trots att han bara är 16 år gammal. Lambert, som har en kanadensisk pappa och en finländsk mamma, höll under förra säsongen till i FM-ligaklubben HIFK där han även fick göra sin ligadebut.

Debuten skedde som 15-åring den 13 december, bara några dagar innan han fyllde 16. Det blev fyra matcher och 0 + 2 = 2 poäng i ligalaget. I HIFK:s A-juniorer noterades anfallaren för 18 + 20 = 38 poäng på 42 matcher.

Lambert kom till HIFK från Pelicans juniorlag och tecknade för ett år sedan ett 1 + 2-årigt kontrakt. Den 30 april skulle Lambert bestämma sig för om han utnyttjar sina två optionsår och valet föll på att inte göra det.

– HIFK tackar Lambert för den gemensamma tiden och önskar lycka till i framtiden, skriver klubben på sin webbplats.

Ångrar inte beslutet att spela för HIFK

Lambert säger själv till Ilta-Sanomat att det var "ett otroligt svårt beslut".

– I fjol var HIFK det bästa stället för mig att utvecklas. Den möjlighet de hade att ge mig var precis vad jag behövde. Men då vi talade om kommande säsong verkade det som att det inte längre finns samma möjligheter, berättar han för tidningen.

Lambert säger även att han uppskattar ärligheten under diskussionerna om nästa säsong enormt mycket, samt den förståelse som klubben hade för hans beslut.

– Förra säsongen var en lysande erfarenhet, både på isen och i övrigt. Det är en fantastisk organisation och jag är väldigt glad över att jag då valde HIFK.

Lejon eller lönnlöv?

Det har länge snackats om Lambert ska representera Finland eller Kanada på landslagsnivå. Han har under de två senaste säsongerna representerat finländska pojklandslag, men det är fortfarande oklart vilket landslag Lambert till slut väljer.

I augusti gav Lambert, som har dubbelt medborgarskap, lovande besked ur ett blåvitt perspektiv i en intervju som publicerades på det internationella ishockeyförbundets sajt i samband med en landslagsturnering.

– Jag föddes i Finland och spelade bara ett år i Kanada. Om jag vill spela för Kanadas landslag borde jag spela där i två år, så det här kändes som ett naturligt alternativ.

Kanada drar i Lambert

Ett par månader senare kommenterade TSN:s ansedda hockeyinsider Bob McKenzie Lamberts situation.

– Han tros vara ett toppnamn för NHL-draften 2022 men har ännu ingen agent, så alla stora agentnamn uppvaktar honom.

– Det kanadensiska förbundet skulle älska att plocka hem honom och göra honom till kanadensare i internationella sammanhang. Men han har bara en juniorsäsong i Kanada i bagaget. För att kunna spela för Kanada krävs två år på raken i landet, så det är en utmaning, sa McKenzie.

Även nu säger Lambert till Ilta-Sanomat att han ser det som mer troligt att han spelar i Lejontröjan än i det kanadensiska landslaget.

"Redo att spela mot män"

Lambert har i ett tidigt skede spekulerats vara ett av de hetaste namnen i draften om två år. Finland har under de senaste åren producerat toppspelare på löpande band.

I NHL-draften 2020 spekuleras Anton Lundell gå tidigt och 2021 kan Kärpäts Aatu Räty bli den första finländaren som reserveras först.

Efter beskedet om att lämna HIFK är spekulationerna i full gång om att Lamberts nästa klubbadress kan finnas i en kanadensisk juniorliga. Jokke Nevalainen, som är skribent för hockeysajten Dobberprospects, hoppas att det inte blir så.

– Jag hoppas verkligen att han inte flyttar till CHL. Han är redo att spela mot män, skriver Nevalainen på Twitter.

Texten och rubriken uppdaterad klockan 18.20.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport