Hoppa till huvudinnehåll

Kreativa knep krävs i coronatider - så här kan du ordna en digital fest

Personporträtt på Pamela Andersson
Pamela Andersson ordnar digital valborgsfest. Personporträtt på Pamela Andersson Bild: Christoffer Westerlund / Yle Raseborg,Karis,Västnyland,pamela andersson

Det behöver inte vara tråkigt bara för att man inte fysiskt kan träffas. Kulturarbetaren Pamela Andersson ger tips på hur man kan partaja digitalt och också engagera sig kulturellt i coronavardagen.

Karisbon Pamela Andersson brukar precis som många andra ofta fira valborgsmässoafton på Vårdberget i Åbo.

För henne handlar det om att ta emot våren tillsammans med andra människor; en social händelse där man firar, sjunger och äter middag tillsammans.

Men i år blir det inget Vårdberg och inga folksamlingar på annat håll heller. I år gäller det att fira utan att fysiskt träffas.

Och det kan vara hur kul som helst!

Musiktävling på videochatten

Pamela Andersson har bjudit in några väninnor till en träff på Zoom, där de tillsammans ska lägga på sig studentmössan, höja en skål och ha både sånguppträdanden och sångtävling.

Konceptet för sångtävlingen är taget från SVT:s program “Så ska det låta”, som nu ska rekonstrueras på videochatten, säger Andersson.

- Jag tror det blir low tech och mycket kreativt.

Det är inte första gången Pamela Andersson spelar och sjunger med sina kompisar på videochatten.

Det knepiga är att programmet är designat för att en person i gången ska tala. Därför blir det en fördröjning när flera personer sjunger och spelar samtidigt.

- Så den där kör-appen är nog något jag vill se snart i framtiden!

Det är ett annat sätt att umgås, men man vänjer sig. Man hinner kanske till och med prata mera än normalt

Pamela Andersson och hennes kompisar har också koordinerat valborgsskålen väldigt noga. Alla som är med på kvällens fest har skaffat samma drinkingredienser och de kommer att blanda ihop drinken tillsammans.

Men mest handlar det om att umgås virtuellt.

- Vi kommer mest att chilla tillsammans och ha musikquiz!

Kaffe var hos sig

Det var när coronapandemin nådde Finland och undantagstillståndet infördes som Pamela Andersson insåg att det behövs ett digitalt ställe där hon kan träffa andra människor.

Tillsammans med sin vän Julia Ingo, som bor i en annan stadsdel av Raseborg, grundade hon ett virtuellt café på Facebook och bjöd in en drös andra att delta.

- Sedan dess har vi nästan dagligen haft kontakt, säger hon.

Fördelen är att det är väldigt enkelt att träffas eftersom man inte behöver ta sig till någon speciell plats. Det räcker med att man kollar vem som har tid att träffas och dricka kaffe en stund.

- Fast alla får koka sitt kaffe själv! Det är ett annat sätt att umgås, men man vänjer sig. Man hinner kanske till och med prata mera än normalt.

Nya sidor på bekanta ställen

För en vecka sedan gjorde gruppmedlemmarna också en utfärd tillsammans. De hyrde cyklar och for längs med Banvallen från Karis, via Billnäs till Fiskars.

Väl i Fiskars köpte de kaffe och bulle ur ett caféfönster och hade picknick på behörigt avstånd kring en stor stubbe.

- Vi upptäckte helt nya sidor av en bekant plats, konstaterar Pamela Andersson.

Mycket kulturupplevelser på webben

Tesen är alltså att det inte behöver vara tråkigt även om man inte fysiskt får vara nära varandra. Också i vardagen finns det otaliga saker man kan uppleva på avstånd.

Pamela Andersson jobbar som barnkulturkoordinator på Luckan i Raseborg. Där har hon jobbat hårt med att samla ihop olika tips på vad man kan göra och uppleva i coronatider. Bland annat har hon grundat Facebooksidan Barnkultur Västnyland där hon delar tips på olika saker som barnfamiljer kan göra.

Andersson har också varit med och grundat en helt ny webbplats som heter harrastakotona.fi, det vill säga vad man kan syssla med hemma. Mycket är på finska på sidan, men det börjar komma allt mera också på svenska, säger hon.

- Vi har suttit långa nätter och fyllt i material och letat upp olika kulturupplevelser på webben.

Också Luckans materialbank finns på nätet och där finns en hel del gratis material som vem som helst kan ta del av. Luckan i Raseborg har också digitala produktioner: sagopyssel på Instagram och sagostunder på Facebook.

Krisen har aktiverat kulturarbetare

Överlag finns det ett digert kulturutbud på webben just nu och många kulturhus erbjuder föreställningar och material digitalt.

- Jag har själv suttit och tittat på teaterföreställningar och konserter, nu kan man riktigt roffa åt sig, konstaterar Pamela Andersson.

Hon är imponerad över hur många utvecklar nya innovationer och är kreativa.

- Många kulturarbetare ställer om sig och förvandlar sig till medieproduktionshus i snabb takt. Det är imponerande!

Det paradoxala är att fler föreställningar än någonsin dokumenteras eftersom de förverkligas digitalt från början.

Det innebär att det kommer att te sig som om vi har ett uppsving av föreställningar under den här perioden, vilket vi kanske också har, resonerar Pamela Andersson.

- Kanske det är så att när det är kris så levererar vi ännu mera. Konstnärer går ju igång på förändringar i tiden.