Hoppa till huvudinnehåll

Lärkkulla fungerar på distans men måste permittera

Man framför byggnader och grönområde.
Rektor Juhani Jäntti är en av dem som ska permitteras. Han vill ändå se ljust på framtiden och säger att Lärkkulla har klarat sig genom många faser och bland annat tidigare varit nedläggningshotad. Man framför byggnader och grönområde. Bild: Robin Lindberg / Yle Västnyland,Raseborg,Karis,folkhögskolor,juhani jäntti

Lärkkulla folkakademi i Karis har under coronakrisen kunnat fortsätta med sin undervisning, på distans. Men delar av personalen kommer att permitteras etappvis från början av maj.

Det finns också planerad kursverksamhet som inte blir av på grund av krisen.

Massvis med arbetstimmar på folkakademin har gått förlorade då man har planerat för närundervisning som inte blir av. Till exempel har Lärkkulla fått lov att ställa in en fyra veckors intensivkurs i finska, som skulle ha börjat den 27 april.

På Lärkkulla går det att studera svenska, finska, engelska och pop- och rockmusik samt musikalteater.

Språk och musik fungerar bra att studera via webben. Men dans och teater kan vara svårare.

– Det är bara att använda kreativitet och fantasi, säger rektor Juhani Jäntti.

Internatet är nästan tomt

Studierna på Lärkkulla folkakademi går i cykler. Alla studerande är inte på plats från september till maj utan det finns också kortare kurser. I medeltal studerar vanligtvis mellan 85 och 105 personer på Lärkkulla. I distansundervisningen deltar för tillfället närmare 70 personer. Bara 15 personer bor kvar på internatet.

Juhani Jäntti uppskattar att omkring 40 utländska studerande har lämnat landet, men ingen har avslutat studierna.

– En del fortsätter online medan andra kommer tillbaka på hösten.

Gammal stenbyggnad med gräsmatta och häck framför.
Sedan 6 april serveras ingen mat på Lärkkulla. De flesta som har bott på internatet har flyttat ut. Gammal stenbyggnad med gräsmatta och häck framför. Bild: Robin Lindberg / Yle Västnyland,Raseborg,Karis,folkhögskolor,lärkkulla

Etappvisa permitteringar

En del av personalen kommer att permitteras i etapper. Exempelvis kommer rektor Jäntti att vara permitterad tillsammans med omkring sju andra från 1 maj i sex veckor. Både köks- och förvaltningspersonal drabbas av permitteringarna.

Jäntti hoppas på extra pengar från staten på grund av coronakrisen.

Sommaren är viktig för Lärkkulla

Vanligtvis finns omkring 90 studerande på Lärkkulla på somrarna. Sommarens kurser har varit slutsålda i flera månader.

Det som är jobbigt är att det plötsligt inte finns något kvar av sommaren, som har varit väldigt viktig för Lärkkulla, berättar Jäntti.

- Så nog är det en ekonomisk utmaning för oss på alla sätt och vis, säger han, och hoppas på att skolor och gränser är öppna i höst igen.

Vågar folk flytta till Finland?

Även om allt öppnar igen vet inte Jäntti i hur stor grad utlänningar till höstterminen vågar komma till Finland med tanke på coronaviruset.

– Men det verkar inte som att mänskor skulle vara rädda.

Kurserna på nätet kommer att fortsätta även efter coronakrisen.

– Det finns helt klart ett behov av dem.

Trots att regeringen ger grönt ljus att fortsätta med närundervisning den 14 maj, kommer det inte att bli så i och med att avslutningen är redan den 22 maj.

Studerande: Distansundervisning fungerar bra

Vadim Shpilevski från Ryssland är andra året i Finland och han har studerat finska på Lärkkulla i sammanlagt sju månader. För honom har det fungerat bra att studera finska på nätet.

Man framför byggnader och grönområde.
Vadim Shpilevski gillar att det finns mycket tid för diskussion i studierna på nätet. Man framför byggnader och grönområde. Bild: Robin Lindberg / Yle Västnyland,Raseborg,Karis,folkhögskolor,Vadim Shpilevskiy

– Jag pratar med läraren om till exempel nyheter och om vardagen.

Han gillar att det finns mycket tid för diskussion. I och med att det bara finns några få studerande kvar på internatet, finns det också gott om tid att studera ostört.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland