Hoppa till huvudinnehåll

Rektor på Kimitoön om skolbeslutet: "Jag är glad för barnens skull, men frågan om gruppstorlekarna kvarstår" - förälder i Åbo hoppas skolorna själv får bestämma det praktiska

Klädhängare längs med väggen i en korridor i en skola
Hur många barn kommer att få befinna sig i samma utrymme när skolorna öppnas? Klädhängare längs med väggen i en korridor i en skola Bild: gemena communication / Mostphotos grundskolan,lågstadiet,skolor,skolelever

Grundskolorna öppnar igen den 14 maj, meddelade regeringen under presskonferensen på onsdag kväll. Den stora frågan är om gränsen på tio personer i samma utrymme kommer gälla också i skolan, säger John Byman, rektor för Amosparkens skola i Kimito.

Här kan du läsa mera om vad regeringen meddelande på onsdagens presskonferens.

Byman säger att från skolans och personalens sida är man glad över att skolorna öppnar, om än bara för några veckor.

- Jag är nog väldigt glad för barnens skull. Jag tror att de kommer att må bra av att få komma tillbaka till skolan.

Nu inväntar skolorna bara mer information om hur det praktiska ska lösas. Ännu på torsdagsmorgonen hade man inte fått mer information än det som alla fick under onsdagens presskonferens, berättar Byman.

- Vi väntar på information från regionförvaltningsverket och utbildningsanordnarna och på basis av de instruktionerna kommer vi att se till att alla kan komma tryggt tillbaka till skolan.

Nu gäller det nog att sitta i båten och vänta på lite mera instruktioner.― John Byman, rektor för lågstadieskolan i Kimito

Gruppstorleken den stora frågan

Den viktigaste information som skolorna behöver få enligt Byman är om de nuvarande restriktionerna på gruppstorlekar kommer att gälla också i skolorna när de öppnas.

- Det finns några viktiga saker som man inte talade om igår. För min del som rektor är den viktigaste saken som vi behöver veta om man får var fler än tio i en grupp.

Det går inte att planera närundervisningen igen utan den informationen, eftersom det är en fråga om utrymmen och personalmängden som skolorna behöver veta.

Men Byman är säker på att vad beslutet än blir så får man det fixat, så länge beslutet kommer inom en nära framtid.

Stor omställning med distansundervisning - stor omställning att gå tillbaka till närundervisning

Om tidigare system fungerar behöver inte omställningen vara så stor för skolorna, säger Byman, men ännu är det osäkert vilka restriktioner skolorna får. De praktiska arrangemangen kan bli många.

- Faktum är också att många lärare är trötta, många lärare har kommit bra in i distansundervisningen och nu är det en omställning som igen kräver massor av våra lärare - men också av våra elever.

Överlag förhåller man sig ändå positivt till skolöppningen.

- Vi ser det som ett första tecken på att samhället på något sätt öppnas upp och det här är ett första steg.

Föräldar nöjda med beslutet: "Vi är redo att föra barnen till skolan igen"

Johanna Kiviniemi som sitter i styrelsen för Hem och Skola i Åbo säger att beslutet var väntat, och att det råder en positiv stämning i diskussionsgrupper bland föräldrarna.

- Alla föräldrar jag hittills pratat med gällande vår skola är nöjda med beslutet. Jag har ännu inte hört någon säga att de inte skulle sätta sina barn i skolan igen. Alla förstår att nu när skolan öppnar igen och närundervisningen börjar igen så går alla till skolan.

- Det som föräldrar mest betonar är att man vill tacka personalen för att allt ändå gått så bra i dessa märkliga omständigheter.

Johanna Kiviniemi
Johanna Kiviniemi är huvudklassförälder vid Sirkkala skola i Åbo. Hon säger att distansundervisningen fungerat bra i hennes familj. Johanna Kiviniemi Slaget efter tolv,Johanna Kiviniemi

"Bäst om varje skola själv får anpassa sig enligt rådande situation"

Kiviniemi följde med diskussionen där även minister Li Andersson deltog. Hon säger att det kan vara svårt för vissa skolor att anpassa sig till några allmänna regler om sådana sedan kommer gällande gruppstorlekarna.

- I Sirkkala skola, där vi nu lider av utrymmesbrist, kan vi inte hålla desto mera avstånd eller låta undervisningen ske i större utrymmen. Sedan har vi också frågan gällande lunchen, ska barnen äta den i sina klassrum eller ska personalen dela ut det i matsalen?

Kiviniemi tycker därför personalen och rektorn själva ska få bestämma vad som fungerar eller inte i skolorna.

- Det är kanske bäst om varje skola får anpassa sig enligt det som passar den skolan bäst.

"Nu ska vi fira valborg och sedan ska vi planera"

När skolorna öppnas är hälsan det viktigaste, säger rektor John Byman - att det är säkert för elever och personal att komma tillbaka till skolan.

- Men nu ska vi fira vappen och på måndag hoppas vi att vi har mera information. Genast när vi får det, kommer vi att planera den här undervisningen på bästa möjliga sätt.

Valborg
Det finns inget mer man kan göra i det här skedet, så vi ska passa på att fira valborg nu och ta itu med det praktiska sen, hälsar Byman. Valborg Bild: YLE 1 maj

Artikel uppdaterades klockan 14.31 med kommentar av Johanna Kiviniemi från Hem och Skolas styrelse i Åbo.

Läs mera:

Slut på distansundervisningen: Grundskolorna öppnar den 14 maj

Grundskolorna öppnar igen den 14 maj, meddelade regeringen på kvällens presskonferens. Barn sprider inte viruset på samma sätt, men många säkerhetsåtgärder ska ändå på plats i skolorna de sista veckorna i maj.
Finlands regering ägnar valborg och 1 maj-helgen åt att planera hur coronabegränsningarna kan avvecklas.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland