Hoppa till huvudinnehåll

Tinja Sabel sjunger om hopp och nystart i debutsingel

Tinja Sabel.
Tinja Sabel utmanar på Vegatoppen med låten Phoenix. Tinja Sabel. Bild: Frank Unger Vegatoppen,Vegatoppens utmanare,musik,tinja sabel

En artist med mångsidig bakgrund tar sig an den finlandssvenska musiklistan. Tinja Sabel är främst känd från teaterscenen, men är nu aktuell med sin debutsingel och utmanar på Vegatoppen med låten Phoenix.

Tinja Sabel är utbildad skådespelare från teaterhögskolan i Helsingfors och går för tillfället på ett magisterprogram i musik på Novia i Jakobstad.

Teatern och musiken har alltid gått hand i hand för Sabel och även om hon i huvudsak gått i teaterns spår har musikintresset alltid funnits där.

– Vi har lyssnat väldigt mycket på musik i min familj och jag har alltid haft ett intresse för sång. Jag minns också att jag har skrivit låtar som tonåring, men mest på skoj och provat mig fram.

DET HÄR ÄR TINJA SABEL

  • Bor i Vasa
  • Är utbildad skådespelare från teaterhögskolan i Helsingfors
  • Har studerat musik vid Lappfjärd folkhögskola och Complete Vocal Institute i Köpenhamn
  • Går nu magistersprogrammet i musik vid Novia i Jakobstad
  • Aktuell med sin debutsingel
  • Utmanar på Vegatoppen med låten Phoenix

"Den finlandssvenska musiken mår bra"

Utöver teaterstudierna har Sabel även studerat vid Lappfjärds folkhögskola och dessutom studerat sångteknik vid Complete Vocal Institute i Köpenhamn.

Sabel, som har sett konstvärlden från många olika perspektiv, anser att den finlandssvenska musiken mår bra.

– Jag har lyxen att ha en bekantskapskrets med flera duktiga musiker och får följa processen med ny musik på nära håll. Jag upplever att den mår väldigt bra.

teatermasker
Tinja Sabel är utbildad skådespelare, men har alltid kombinerat teatern med musiken. teatermasker Bild: Yle komedi

Utmanar på Vegatoppen med låt om mental ohälsa

Även om Sabel skrivit låtar förut har hon fram tills nu hållit för sig själv. Nu är hon aktuell med sin första singel för offentligheten och utmanar på Vegatoppen med låten Phoenix.

Sabel berättar att idén till låten började med en berättelse om någon som försöker stödja en annan person.

– Först hade jag en utgångspunkt från mental ohälsa, men där finns även konnotationer som jämställdhetsfrågor och kvinnosaksfrågor. Jag ville bygga en låt som stöttar och som lyfter någon.

Det har varit grundidén till låten Phoenix och där finns även en koppling till fenixfågeln som symboliserar odödligheten och enligt legenden kan födas på nytt ur askan.

– Jag ville hitta en tydlig symbol som visar att även om det är tufft och tungt, så är det möjligt att det är just det tuffa och tunga som startar ljuset och öppnar upp någonting nytt.

Både text och musik är skriven av Sabel, men hon har även haft hjälp av Christian Jansson som producent och mixare. Charlotta Kerbs har stått för stämmorna i låten.

Mera musik och flera projekt på kommande

Sabel avslöjar att debutsingeln har gett blodad tand och att det finns en fortsättning på artistkarriären.

– Jag har några låtar som är på gång, så jag hoppas på att få släppa flera låtar och få utvecklas. Förhoppningsvis för jag i något skede ihop en hel EP. Det är mitt mål.

Även om den rådande coronakrisen har gjort framtiden oviss för de flesta inom konstbranschen har Sabel flera projekt på kommande.

– Om allt går enligt planen, så ska jag börja undervisa på Lärkkulla Musikal i Karis på hösten. Dessutom hoppas jag kunna fortsätta med egen musik och så har jag några frilansprojekt som skådespelare.

Du kan rösta på låten HÄR.

Läs också