Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland terrorstämplar och förbjuder libanesiska Hizbollah

Beväpnade poliser stod utanför Al-Irshads islamiska center i Berlin på torsdag morgon. Centret misstänks ha kopplingar till Hizbollah.
Beväpnade poliser stod utanför Al-Irshads islamiska center i Berlin på torsdag morgon. Centret misstänks ha kopplingar till Hizbollah. Beväpnade poliser stod utanför Al-Irshads islamiska center i Berlin på torsdag morgon. Centret misstänks ha kopplingar till Hizbollah. Hizbollah

Tysk polis har under morgonen genomfört husrannsakningar och gripit misstänkta medlemmar av Hizbollah på olika håll i Tyskland. Det meddelar det tyska inrikesministeriet.

Tidigt på torsdag morgon stormade tyska poliser moskéer och samlingslokaler bland annat i Bremen, Berlin, Dortmund och Münster, enligt tyska medier. Alla de här lokalerna ska ha haft koppling till den libanesiska Iranstödda shiamuslimska Hizbollah-rörelsen.

Samtidigt uppgav inrikesministeriet att Tyskland nu har förbjudit Hizbollahs verksamhet på tysk mark och stämplat den som en terrororganisation.

Tidigare har Tyskland gjort skillnad mellan Hizbollahs politiska och väpnade gren. Också exempelvis Europeiska unionen har terrorstämplat organisationens militära gren, men tolererat den politiska grenen.

Texterna på Hizbollahs flagga betyder ungefär "Guds parti kommer säkert att triumfera" och "Islamiska motståndet i Libanon".
Texterna på Hizbollahs flagga betyder ungefär "Guds parti kommer säkert att triumfera" och "Islamiska motståndet i Libanon". Texterna på Hizbollahs flagga betyder ungefär "Guds parti kommer säkert att triumfera" och "Islamiska motståndet i Libanon". Hizbollah

Hizbollah har ingen officiell närvaro i Tyskland, men man misstänker att dess medlemmar har utnyttjat Tyskland som en sorts fristad och samlat in medel för Hizbollah – också genom brottslig verksamhet i Tyskland.

Tysk underrättelsetjänst misstänker att det finns strax över 1 000 medlemmar av Hizbollah i Tyskland, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Libanons mäktigaste politiska kraft

Hizbollahs väpnade gren har hela tiden deltagit i inbördeskriget i Syrien på den syriska arméns sida.

Hizbollah har stor politisk makt i Libanon. Enligt de flesta bedömare är rörelsen den mäktigaste politiska kraften i landet. Tillsammans med sina allierade har Hizbollah också majoritet i parlamentet.

Hizbollah idkar också omfattande välgörenhet och olika former av social och humanitär verksamhet i Libanon. Exempelvis drivs många sjukhus av Hizbollah.

Frivilliga från Hizbollahs civilförsvar visade upp rörelsens ambulanser i mitten av april, i samband med coronakrisen. Bilden är tagen i Tyros, i södra Libanon och i bakgrunden ståtar ett porträtt av Irans andlige ledare Ali Khamenei.
Frivilliga från Hizbollahs civilförsvar visade upp rörelsens ambulanser i mitten av april, i samband med coronakrisen. Bilden är tagen i Tyros, i södra Libanon och i bakgrunden ståtar ett porträtt av Irans andlige ledare Ali Khamenei. Frivilliga från Hizbollahs civilförsvar visade upp rörelsens ambulanser i mitten av april, i samband med coronakrisen. Bilden är tagen i Tyros, i södra Libanon och i bakgrunden ståtar ett porträtt av Irans andlige ledare Ali Khamenei. Hizbollah

USA och Israel har för länge sedan terrorstämplat hela Hizbollah. Storbritannien terrorstämplade organisationens politiska gren i fjol och också där utgör Hizbollah-medlemskap nu ett brott.

Den tyska förbundsdagen godkände i december i fjol en resolution där man uppmanade regeringen att förbjuda Hizbollahs verksamhet i Tyskland, med hänvisning till organisationens "terroraktiviteter", speciellt i Syrien.

Källor: Reuters, AFP

Läs också