Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland tog på nytt ställning till coronarestriktioner: Man fortsätter utan större lättnader

Merkel sitter och gestikulerar med händerna.
Inför regeringens möte den 6 maj kommer man enligt förbundskansler Angela Merkel att arbeta på riktlinjer för längre gående lättnader, bland annat för hur skolor och daghem igen ska kunna öppna. Merkel sitter och gestikulerar med händerna. Bild: AFP / Lehtikuva Angela Merkel

Under den närmaste tiden blir det inga större lättnader gällande de coronarestriktioner som är i kraft i Tyskland. Det slogs i dag fast i samtal mellan förbundskansler Angela Merkel och de tyska delstaternas regeringschefer.

Efter att fler och fler butiker har öppnat under de senaste veckorna och dagarna kommer det nu inte några ytterligare större lättnader i restriktionerna.

I fortsättningen ska ändå gudstjänster och religiösa sammankomster igen vara tillåtna. Kravet på den här punkten är att man till exempel i kyrkorna ska ha klara koncept för att hålla deltagarna på avstånd från varandra.

Också lekparkerna ska öppnas igen och det samma gäller också för gallerier, museer och djurparker. Också här måste stränga kriterier gällande avstånd och smittskydd uppfyllas.

De begränsningar som gäller rörligheten är i kraft åtminstone fram till den 10 maj. Det betyder att det fortsättningsvis är förbjudet att röra sig i grupp eller att träffa människor på offentliga platser.

Nya beslut kommande vecka

Hotell och restauranger kommer att förbli stängda. På den här punkten är beslut att vänta tidigast den 6 maj då regering och delstater nästa gång ska ta ställning till restriktionerna.

Inför det här mötet kommer man enligt förbundskansler Merkel att arbeta på riktlinjer för längre gående lättnader, bland annat för hur skolor och daghem igen ska kunna öppna. Då ska man eventuellt också ta ställning till hur idrottsanläggningar igen kan öppnas.

– Det handlar om svåra beslut och svåra avväganden. Det gäller att gå försiktigt fram och se till att vi inte kastas tillbaka till en svårare fas av coronakrisen, konstaterade Merkel i samband med en presskonferens under torsdagskvällen.

Merkel betonade vidare att man har stor förståelse för att ekonomin lider, men att det inte heller gagnar ekonomin om läget igen blir värre på grund av alltför snabba coronalättnader.

Siffror som presenterades under torsdagen visar att arbetslösheten i Tyskland ökade märkbart i april. Jämfört med mars har man i landet nu över 300 000 fler arbetslösa, sammanlagt omkring 2,6 miljoner.

Över tio miljoner arbetstagare är också för tillfället i så kallat korttidsarbete med statligt stöd.

Läs också