Hoppa till huvudinnehåll

USA:s ambassad i Israel får bli kvar i Jerusalem om Joe Biden blir president

Demokraternas blivande presidentkandidat Joe Biden tror inte att det tjänar fredsprocessen att börja flytta tillbaka USA:s ambassad till Tel Aviv.
Demokraternas blivande presidentkandidat Joe Biden tror inte att det tjänar fredsprocessen att börja flytta tillbaka USA:s ambassad till Tel Aviv. Demokraternas blivande presidentkandidat Joe Biden tror inte att det tjänar fredsprocessen att börja flytta tillbaka USA:s ambassad till Tel Aviv. Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden

USA:s ambassad i Israel kommer inte att flyttas tillbaka till Tel Aviv, utan får stanna kvar i Jerusalem om Joe Biden väljs till president i november. Det trots att Biden inte var förtjust i president Trumps beslut att flytta ambassaden till Jerusalem.

Demokraternas blivande presidentkandidat Joe Biden hade velat lösa frågan om USA:s ambassad som en del av en fredsplan och tvåstatslösning mellan Israel och palestinierna.

President Donald Trump fattade 2017 det kontroversiella beslutet att erkänna omstridda Jerusalem som Israels huvudstad och att flytta USA:s ambassad dit. Ambassaden öppnades i maj 2018.

- Att flytta ambassaden när vi gjorde det, utan att några villkor uppfylldes, det var kortsiktigt och oseriöst, sa Biden under ett virtuellt kampanjmöte med donatorer på onsdag kväll.

- Men nu när det är gjort så skulle jag inte flytta tillbaka ambassaden till Tel Aviv, tillade han.

Enligt Biden skulle en återflytt knappast hjälpa fredsprocessen eller tvåstatslösningen.

Besökare utanför ingången till USA:s ambassad i Jerusalem. Bilden är tagen i november 2019.
Besökare utanför ingången till USA:s ambassad i Jerusalem. Bilden är tagen i november 2019. Besökare utanför ingången till USA:s ambassad i Jerusalem. Bilden är tagen i november 2019. Bild: /All Over Press USA,Israel,Jerusalem

Biden sa att han i stället vill att USA igen öppnar ett konsulat i Jerusalem och uttryckligen i östra Jerusalem. Det konsulatet kunde stödja kontakterna med palestinier och palestinska ledare och bidra till förhandlingarna om en tvåstatslösning.

I januari i år presenterade Trump en ny fredsplan för Mellanöstern. Den har helt förkastats av palestinierna.

Den går, bland annat, ut på att USA godkänner Israels annektering av alla judiska bosättningar på Västbanken och dessutom hela Jordandalen. Palestiniernas framtida huvudstad skulle ligga i Abu Dis, en förort till Jerusalem.

Källor: AP, AFP