Hoppa till huvudinnehåll

Alma Medias mätning: Socialdemokraternas stöd ökar, Sannfinländarna backar

Ett collage på Jussi Halla-aho (Sannf) och Sanna Marin (SDP).
SDP:s stöd ökar i Alma Medias och Iltalehtis opinionsmätning medan Sannfinländarnas stöd minskar. Ett collage på Jussi Halla-aho (Sannf) och Sanna Marin (SDP). Bild: Lehtikuva/Yle Jussi Halla-aho,Sanna Marin

Stödet för socialdemokraterna har fått ett rejält uppsving i april, visar en ny opinionsmätning av Alma Media och Iltalehti. SDP:s stöd har stigit med tre procentenheter till 24,1 procent. Förändringen ryms inte i felmarginalen, vilket gör uppsvinget betydande.

Partiets partisekreterare Anton Rönnholm säger till Iltalehti att han tror att uppsvinget också beror på andra faktorer än att coronakrisen gett statsminister Sanna Marin och SDP mycket synlighet i medierna.

– Regeringen och statsministern åtnjuter förtroende i Finland överlag och oppositionen har inte kommit med många konstruktiva alternativ. Statsministerns agerande och uppträdande har stärkt tron på partiet, säger Rönnholm till tidningen.

Sannfinländarnas stöd nu under 20 procent

Sannfinländarna, som en längre tid legat tvåa i mätningarna, har däremot backat från 20,1 procent till 18,8.

Partiets ordförande Jussi Halla-aho säger till Iltalehti att det ökade stödet för SDP tyder på samma fenomen som också syns i andra länder.

– Man kan se åtminstone tre orsaker bakom fenomenet. För det första fokuserar mediernas uppmärksamhet på regeringen och statsministern. För det andra är andra ämnen än corona inte så stora just nu. För det tredje söker medborgarna stöd hos beslutsfattare i akuta krissituationer och människorna står bakom dem, säger Halla-aho till Iltalehti.

Samlingspartiet är fortsatt tredje populärast med ett rätt oförändrat stöd på 16,2 procent.

Centerns stöd ökade med en procentenhet till 12, 9 procent och De grönas sjönk lika mycket och ligger nu på 9,7 procent.

Vänsterförbundets stöd ligger på 7,3 procent i Alma Medias och Iltalehtis mätning och SFP:s på 4,0 procent. Kristdemokraternas stöd ligger på 3,2 procent och Rörelse Nu:s stöd på 1,4 procent.

1 500 personer svarade på intervjuundersökningen, som gjordes i slutet av april. Felmarginalen är 2,5 procent i vardera riktningen.

Källor: STT, Iltalehti