Hoppa till huvudinnehåll

Nya kulturhuset i Karis får 3,5 miljoner euro av enskild stiftelse - ”det är mera än vad vi hade kunnat tänka oss”

Flygfoto över Karis centrum där det planerade Fokus kulturhus syns.
Det här är den senaste skissen över hur kulturhuset och omgivningen ska se ut. Flygfoto över Karis centrum där det planerade Fokus kulturhus syns. Bild: Ahlman Arkkitehdit Arkitekter Ab / Tietoa Finland Oy Karis,kulturhus,nya fokus i karis

De största understöden till byggandet av Karis nya kulturhus är nu givna. Den allra största summan kommer från Stiftelsen för kultur- och utbildningsinvesteringar (SKUI).

Det var SKUI som för ungefär två år sedan tog initiativ till ett nytt kulturhus i Karis.

Då planerna presenterades för allmänheten i maj i fjol lovade stiftelsen samla ihop fem miljoner euro för projektet. Pengarna skulle komma från stiftelsens egen kassa plus flera andra stora fonder.

Nu är det klart att stiftelsens egen andel i projektet blir 3,5 miljoner euro. Bidraget är det näst största i stiftelsens historia.

Beskedet var en positiv överraskning för Stefan Mutanen som leder den lokala stiftelsen som ska administrera det nya kulturhuset.

- Det är mera än vad vi hade kunnat tänka oss.

Mutanen berättar att projektet ännu väntar på några mindre bidrag men att de största beloppen nu offentliggjorts.

Pengarna kommer från Kulturfonden

Stiftelsen för kultur- och utbildningsinvesteringar (SKUI) är en stiftelse som främjar utbildning och kultur på svenska i Finland genom kulturpolitiska fastighetsinvesteringar.

Stiftelsen äger till exempel Tryckeriteatern i Karis.

Stiftelsens medel kommer från Svenska Kulturfonden. Årligen reserveras fem procent av det belopp som Kulturfonden delar ut för SKUI.

Totalt bidrar de finlandssvenska fonderna med 5,5 miljoner euro till det nya kulturhuset i Karis.

De här aktörerna öppnar pengapungen för det nya kulturhuset i Karis

  • Stiftelsen för kultur- och utbildningsinvesteringar (SKUI)
  • Sparbanksstiftelsen i Karis-Pojo
  • Sophie von Julins Stiftelse
  • Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne
  • Föreningen Konstsamfundet
  • Svenska Folkskolans vänner

Den lokala stiftelsen som leds av Stefan Mutanen beräknas ta en miljon euro i lån för bygget.

Resten av kostnaderna på cirka 10,5 miljoner euro betalar Raseborgs stad.

Tryckeriteatern i Karis
Tryckeriteatern är i behov av sanering. Det nya kulturhuset ska ersätta den fastigheten plus det kommunala Fokushuset. Tryckeriteatern i Karis Bild: yle/Nicole Hjelt tryckeriteatern

Stadsstyrelsens ordförande Anders Walls är nöjd över samarbetet med fonderna. Kulturhuset Fokus är en helhet som ingen enskild aktör kunde skapa, konstaterar han.

- I staden är vi glada över att tillsammans kunna skapa ett hus med så här mycket aktivitet för raseborgare. Positiva projekt som ger framtidstro är särskilt viktiga nu, då många är i en utmanade situation, säger Walls.

Kulturhuset beräknas stå färdigt efter sommaren 2022. Huset ska inhysa bland annat en teater, studio, bibliotek, galleri och rum för musikundervisning. I byggnaden ska också finnas ett café.

De största hyresgästerna i kulturhuset blir Raseborgs stad och Västnyländska ungdomsringen, som ordnar Raseborgs sommarteater.

Läs också