Hoppa till huvudinnehåll

Premiärminister Trudeau: 1 500 vapenmodeller förbjuds omedelbart i Kanada

Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau var själv i närheten då en man dödade 14 kvinnor och sig själv i en skola i Montreal år 1989. Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Bild: AFP / Lehtikuva Justin Trudeau,Kanada

Kanadas premiärminister Justin Trudeau uppgav i dag på fredag att det nu är förbjudet att använda och sälja olika vapenmodeller "i stil med stormgevär", alltså vapen som kan avfyra stora mängder patroner hastigt, i landet. Förbudet träder i kraft omedelbart.

Trudeau motiverar beslutet med olika masskjutningar som skett i landet. Senast dog 22 personer i Nova Scotia i mitten av april i år i den dödligaste masskjutningen i landet någonsin.

Gäller modeller som använts i massdåd i USA

Förbudet gäller över 1 500 vapenmodeller, bland annat det halvautomatiska geväret AR-15, automatkarbinen M16, M4-modellen, AR-10-modellen och andra vapen som använts i olika masskjutningar i USA.

De vapen som nu förbjuds är gjorda för att man ska kunna döda så många människor som möjligt på en så kort tid som möjligt.― Justin Trudeau, Kanadas premiärminister

Radio Canada rapporterar att förbudet gäller samma modeller som använts bland annat i massakrerna i Sandy Hook, Las Vegas och Orlando i USA och mot moskén i Nya Zeeland.

– Från och med i dag har marknaden för automatiska vapen stängt i Kanada. Vi har fått nog, att förbjuda de här vapnen kommer att rädda liv, sa säkerhetsministern Bill Blair enligt CBC.

– Kanadensare behöver mer än tankar och böner, sa Trudeau.

"Du behöver inte en AR-15 för att skjuta en hjort"

Enligt Trudeau har nuvarande vapenägare två år på sig att anpassa sig till förbudet. Ett kompensationsprogram för vapenägarna planeras också.

– Du behöver inte en AR-15 för att skjuta ner en hjort. Med omedelbar verkan får man inte längre köpa, sälja, transportera, importera eller använda sådana vapen i det här landet, sa Trudeau.

Han sa att det inte finns ett behov för sådana vapen i Kanada.

– De vapen som nu förbjuds är gjorda för att man ska kunna döda så många människor som möjligt på en så kort tid som möjligt, sa Trudeau.

Masskjutningar ovanliga i Kanada

Masskjutningar är ovanliga i landet och vapenlagarna i Kanada är strikta, men enligt premiärministern sker dödliga masskjutningar allt oftare.

Enligt public service-bolaget CBC har förbudet väckt kritik om att laglydiga vapenägare drabbas hårdare av förbudet än kriminella som man vill åt, i och med att brottslingar ofta får tag på vapen via den svarta marknaden.

Frågor har också väckts om huruvida regeringen i Kanada tänker öka övervakningen vid gränsen till USA i och med att en stor del av de olagliga vapnen som smugglas in till Kanada kommer från USA.

Källor: AP, AFP, CBC

Läs också