Hoppa till huvudinnehåll

Den utmattade sälkuten från Pargas har repat sig och släpps snart ut i det fria: "Vi tränar den så den inte blir en fisktjuv"

Sälkuten tittar in i kameran med stora runda ögon.
Sälkuten Parainen vägde 9,5 kilogram när den kom, nu väger den 18 kilogram. Sälkuten tittar in i kameran med stora runda ögon. Bild: Högholmen gråsäl,högholmens djursjukhus

Sälkuten som hittades utmattad vid Våno färjefäste i Pargas för en dryg månad sedan mår nu bra. Den har fått vård vid Högholmens sjukhus för vilda djur i Helsingfors och börjar vara redo för ett liv i det fria igen.

- Den var 3-4 veckor gammal då den kom, hade små sår, rosslande andning och var väldigt utmattad. Vid den åldern ska kutarna klara sig själva, men av någon anledning hade den inte lyckats börja jaga sin egen fisk, berättar djurskötare Laura Pulli.

Sälkuten har matats med fet, krossad fisk via slang och fått både antibiotika, smärtmedicin, b-vitamin och sårvård. Den piggnade snabbt till och har dessutom fått två små gråsälskompisar från Esbo och Kotka i bassängen. 

- Djuren som kommer till djursjukhuset får namn efter den ort de hittats på, alltså heter kuten Parainen. De andra heter Espoo och Kotka, vilket ledde till en komisk situation då vi ringde veterinären och bad om hjälp för vår "örn" (finska för ordet kotka), skrattar Pulli.
 
Då sälkutarna är som svagast orkar de inte jaga fisk och matas därför med död fisk. Men så fort späcklagret vuxit och sälen klarar av att simma i kallt vatten får den levande föda. 

- Vi har en härlig fiskare som brukar leverera mört och abborre åt oss. De levande fiskarna lägger vi sedan i bassängen och snart börjar sälarna jaga dem eftersom det är så roligt.

En nos sticker upp ovanför vattenytan och i munnen har sälen en liten abborre.
Mums med abborre, tycker sälkuten Parainen. En nos sticker upp ovanför vattenytan och i munnen har sälen en liten abborre. Bild: Högholmen gråsäl,högholmen

Gråsälen Parainen kan redan fånga sin egen fisk i bassängen.

- Vi tränar upp dem här så att de garanterat kan fånga levande fisk i det fria. Den här kommer inte att bli en fisktjuv som tar fisk ur nät, säger Pulli.
 
Om ett par veckor ska åtminstone Parainen och Espoo släppas fria. Kuten Kotka är så svag att den måste växa till sig lite.
 
- Då de ska tillbaka ut i havet får vi hjälp av sjöräddningens stora båt och de här gråsälarna kommer att släppas ut nära Kallbådan i Kyrkslätt.

Nedan kan du se ett videoklipp på när gråsälen Parainen släpps ut i en liten utebassäng på Högholmens sjukhus för vilda djur.