Hoppa till huvudinnehåll

Har du planer på ett sommarbygge i trädgården – här hittar du Strömsös modeller och beskrivningar på smått och stort

Bildcollage
Bildcollage Bild: YLE/Strömsö Strömsö,Jim Björni

Att en trädgård inte bara är till för lata dagar i hängmattan och små gulliga örtkrukor vet alla som av en eller annan anledning blivit med trädgård; trädgården är en plats där man bygger och bär och släpar och drar i regn och solsken från april till oktober.

Vi målar fasader och impregnerar terrasser, vi bygger sittplatser och odlingslådor, röjer sly och kärrar grus och den främsta anledningen till att vi håller på som vi gör i våra trädgårdar är för att det, mödan till trots, känns roligt och meningsfullt.

Trädgården kan ta all tid du har samtidigt som allt du gör där är frivilligt. Det är det som är det bästa och det absolut mest fantastiska med en trädgård - den bjuder på alla möjligheter men kräver inget du inte har.

Håll koll på orken och slantarna

Att greja på i sin egen trädgård kan visserligen gå fel, men leder sällan till några större katastrofer. Det är ändå bra att fundera på ett par saker innan man drar igång ett större trädgårdsprojekt. Vad kommer det att kosta? Vem kan eventuellt tänka sig att hjälpa till?

Vissa material kostar nämligen mer än man tror och vissa familjemedlemmar orkar mindre än man någonsin kunnat ana.

Klicka på de blå länkarna i texten

Här har vi samlat byggprojekt som vi gjort på Strömsö de senaste åren. Vissa byggen är små och passar utmärkt på en balkong, andra är mer utrymmeskrävande.

Vill du ha utförliga beskrivningar på de olika byggena kan du klicka på de blå länkarna i texten. Då kommer du till artikeln med fler bilder och beskrivningar.

En skjutdörr, en dörr med Z-konstruktion och en som leder ingenvart

Olika typer av öppningar kräver olika dörrar. En så kallad Z-konstruktion gör att dörren hålls rektangulär och inte börjar hänga. Finns det väggutrymme vid sidan av dörren passar en skjutdörr bra. De är vanliga på uthus och vedlider.

Att ha en gammal dörr i trädgården fyller egentligen ingen annan funktion än att det ser skojigt och i bästa fall dekorativt ut. Dörren leder bara helt enkelt från en del av trädgården till den andra.

Ett bildcollage med dörrar
Ett bildcollage med dörrar Bild: Yle/Strömsö Strömsö,dörrar

Bänkar för vila, odling och lögner

En ljugarbänk och en bänk runt ett träd är ett par av de bänkar Jim har byggt under årens lopp på Strömsö. Nu på senare år har han byggt en solbänk för sommarens lataste dagar och en bänk som man både kan sitta på och odla i.

Tre bänkar i ett bildcollage
Tre bänkar i ett bildcollage Bild: Yle/Strömsö Strömsö,bänkar,Jim Björni

2010 byggde han en trädgårdsbänk av det sirligare slaget. Den passar lika bra ute som inne.

Turkos bänk med ryggstöd på Strömsös veranda.
Turkos bänk med ryggstöd på Strömsös veranda. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),bänkar,träarbeten,Snickeri,möbler

Behöver man en bänk som är lätt att flytta runt i trädgården kan en bänk av en stockhalva vara ett alternativ.

fotocollage
fotocollage Bild: Yle/Strömsö Strömsö,bänkar

Några byggen för att underlätta och skydda odling

Jim byggde väl tilltagna odlingslådor på Strömsös innergård. Principen är ju densamma även om man bygger lite mindre. De här är av lärkträ, som är ett mycket vädertåligt träslag.

Elin Skagersten-Ström Arbetar i Strömsös trädgård
Elin Skagersten-Ström Arbetar i Strömsös trädgård Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni,Elin Skagersten-Ström,trädgårdsskötsel

Strömsös trädgårdsmästare Owe Salmela byggde en ställning att hänga upp örtkrukor i för den som vill odla mycket på liten yta. Kanske på en terrass eller en balkong.

Örtamplar hänger i en träställning
Örtamplar hänger i en träställning Bild: YLE/Esa Saari örter,Strömsö

På bilden här nedan ser du också ett enkelt buskstöd av rundstav och ribbor och en metallkonstruktion för att skydda träd mot harar, ihopsvetsat av armeringsjärn och metallringar.

bildcollage
bildcollage Bild: Yle/Strömsö Strömsö

Barn i trädgården

Att hoppa runt i trädgården på käpphästar har blivit en stor grej de senaste åren. Om man
bygger proffsiga hinder tillsammans med barnen kanske trenden håller i sig och ungarna upprätthåller en god kondition. Vuxna kan med fördel delta i hinderloppet för att motverka stillasittande.

Enkla krokar i björk är ett roligt litet slöjdande man kan göra tillsammans med barn, som är tillräckligt stora för att hantera verktyg.

Bildcollage
Bildcollage Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Jim Björni

Om man har igelkottar i sin trädgård och gärna vill att de stannar kvar ett tag kan man bygga ett igelkottbo av halverade björkklabbar. Ett litet bygge som kan engagera hela familjen.

Ett hus för igelkottar
Ett hus för igelkottar hus,byggande,Natur,Strömsö (tv-program),igelkott

Ett sommarbygge för nöjes skull

Vissa saker måste bara göras, som till exempel att måla en fasad eller att byta brädor i en murknande trappa, men ett sommarbygge kan också handla om dekoration eller lustbyggande.

En trappa
en trappa En trappa Bild: YLE/Strömsö Strömsö (tv-program),Jim Björni,Trappa

Att bygga en trappa som inte leder någonstans är ett typiskt lustbygge. I artikeln hittar du ändå formeln som gör att trappan blir bekväm att gå i och den formeln kan användas också i mer seriösa trappbyggen.

trallar i rutmönster
trallar i rutmönster Bild: yle/Strömsö träd,snickeri,trädgårdar

Och att spika ihop några trallar till balkongen kan göras på betydligt enklare sätt än det här, men varför inte låta själva konstruktionen bli dekorationen.

Trätrallar
trätrallar Trätrallar Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),trädgårdar,Snickeri

Att byta ut gamla fyrkantiga fönsterfoder till en mer dekorativ modell kan också få en helt vanlig sommardag att bli en meningsfull byggdag.

fönsterdetalj
fönsterdetalj Bild: Yle/Esa Saari fönster,Strömsö