Hoppa till huvudinnehåll

Kinesiska Qizai Wang tycker det är skrämmande att finländare inte bär ansiktsskydd

En mörkhårig kvinna med glasögon som har ett munskydd på sig.
Från släkten i Kina kommer klara budskap: Gå inte ut! säger Qizai Wang. En mörkhårig kvinna med glasögon som har ett munskydd på sig. Bild: Arash Matin/Yle kvinna,mun-nässkydd (sjukvård) ,parker,Qizai Wang

För Qizai Wang är Åbo en skrämmande stad där ingen mäter feber eller bär ansiktsskydd och där daghemmen hålls öppna.

Qizai Wang är 26 år och kommer från Kina. Hon har för några månader sedan flyttat till Finland och gift sig med en finländare.

Hon studerade vid ett universitet i Shanghai och senare i Wuxi. Hon har varit på studieutbyte i flera länder och 2018 tog hon examen i Kina och vid Åbo universitet.

Hon är diplomingenjör och gör just nu praktik på ett finländskt företag. Hon håller på och lär sig svenska.

Det blev inget nyårsfirande

I slutet av januari åkte Qizai hem från Finland till Kina och hälsade på sin familj och hade tänkt resa omkring lite och träffa vänner. Det kinesiska nyåret skulle firas, men just då slog coronaviruset (covid-19) till i Wuhan i Kina.

Trots att hon var långt ifrån Wuhan gick hon och alla andra som inte jobbade inom sjukvården i karantän. Det var omöjligt att träffa någon eller resa någonstans.

Asiatisk ung kvinna i glasögon sitter på parkbänk mellan trähus klädd i rosa kappa och grann halsduk.
Qizai Wang i universitetsparken i Åbo. Asiatisk ung kvinna i glasögon sitter på parkbänk mellan trähus klädd i rosa kappa och grann halsduk. Bild: Arash Matin kvinna,Qizai Wang

Det var tomt på gatorna överallt från och med slutet av januari.

Det vet Wang, eftersom hennes morbror arbetar som statlig tjänsteman. Han fick köra omkring i bil för att kontrollera att alla stannade hemma. Om någon var utomhus måste den personen ha en bra orsak att vara det.

Bara en gång var hon utanför familjens hus - när hon handlade matvaror till Finland.

Stenhård kontroll i Kina, ingen i Norden

När hon skulle ta flyget tillbaka till Finland blev hon kontrollerad flera gånger i Kina. Först i Shanghai och sedan i Peking. Med feber eller hosta släpptes ingen in.

När Qizai Wang landade i Stockholm i början av februari, såg det helt annorlunda ut än i Kina, coronaviruset hade ännu inte etablerat sig.

- Det var som att komma till en helt annan värld!

I kina bar alla ansiktsmask, också ombord på flygplanet. Folk använde ansiktsskyddet i över nio timmar. En del åt eller drack inte ombord och gick inte ens till toaletten.

När planet landade på Arlanda i Stockholm var det fullt med folk och inga coronarestriktioner.

Det gjordes inte ens febermätningar, men Wang såg en skylt där det stod någonting om att den som har varit i Kina under de senaste två veckorna ska göra någonting.

En mörkhårig kvinna med glasögon som har ett munskydd på sig.
Qizai Wang i universitetsparken i Åbo En mörkhårig kvinna med glasögon som har ett munskydd på sig. Bild: Arash Matin/Yle Flicka,kvinna,mun-nässkydd (sjukvård) ,Qizai Wang

Qizai Wang bar ansiktsmask och tog kryssningsfartyg till Åbo.

På båten var det också fullt med folk och ingen annan än hon bar ansiktsmask. Hon kände sig som en freak och försökte dölja masken under en scarf. Det fanns inga coronarestriktioner ombord.

Sedan var det bara att ta bussen hem till bostaden i Åbo.
Qizai Wang gick omedelbart i två veckors karantän.

SARS-epidemin 2003

I Kina var Wang som 10-åring år 2002-2003 med om en sarsepidemi som orsakades av coronaviruset SARS-CoV.

Epidemin kom aldrig till den provins där hon bodde, men folk blev panikslagna i hela Kina och köpte massor av joderat salt som man trodde skulle fungera som medicin mot sars.

Att epidemin inte spred sig över hela Kina tror hon beror på att det inte fanns så omfattande allmänna kommunikationsmedel ännu då.

- Det var hemskt då, men covid-19 är en stor katastrof.

Här får man handla med feber och utan ansiktsskydd

Qizai Wang upplever att det finns stora skillnader i sättet att förhålla sig till covid-19 i Finland och Kina.

I Finland är det nästan bara människor med asiatiskt ursprung som använder ansiktsskydd och i Kina gör precis alla det. Det går inte att handla mat utan det.

Det står också alltid människor utanför butikerna för att mäta temperatur på kunderna.

En kvinna med mörkt hår och glasögon i en park.
Qizai Wang i universitetsparken i Åbo En kvinna med mörkt hår och glasögon i en park. Bild: Arash Matin/Yle kvinna,Qizai Wang

Så är det ju inte i Finland, konstaterar Wang, men hon har märkt att det görs mer i Finland nu. Det har byggts glasrutor vid kassorna för att skydda personalen i butikerna i Åbo. Och nu finns det också en och en halv meters avståndsmarkeringar på golven.

Mest skrämmer öppet dagis

Det som gör henne mest fundersam är skillnaden mellan skolorna och barndagvården. I Kina stängdes alla skolor och daghem genast och de flesta är fortfarande stängda.

Att daghemmen håller öppet i Finland gör att man inte kan veta vem barnet träffar och var personalen har rört sig och någon kanske bär på coronaviruset. Då kan det bli ett utbrott, tänker Wang.

- Men det är förstås av nödtvång för att föräldrarna ska kunna jobba.

Hon har förstått att det i Finland finns färre morföräldrar och farföräldrar som kan ta hand om barnen i dagisåldern.

Gammelfarfar oroar sig

Qizai Wangs gammelfarfar Jiting var först glad över att hon är långt borta från coronaepidemin i Kina, men nu är han orolig för sitt barnsbarnbarn som lever bland människor som inte bär ansiktsskydd.

Han tycker att hon inte alls ska gå ut.

Intervjun gjordes innan det blev klart att även grundskolorna nu också kommer att öppnas den 14 maj i Finland.