Hoppa till huvudinnehåll

Misslyckades i både Jokerit och Pelicans – nu är Tomi Lämsä redo att ta över ryska storklubben Ufa: "Ryska spelare är vana med en auktoritär miljö"

Tomi Lämsä talar med Erkka Westerlund.
Under sin första säsong i Ufa var Tomi Lämsä Erkka Westerlunds hjälptränare. Tomi Lämsä talar med Erkka Westerlund. Bild: Matti Raivio/All Over Press Tomi Lämsä,Erkka Westerlund,Salavat Julajev Ufa

Finländaren Tomi Lämsä tar över KHL-klubben Salavat Julajev Ufa nästa säsong. Efter att ha fått sparken från både Jokerit och Pelicans har Lämsä fått en nystart på karriären i Ryssland.

I torsdags stod det klart att Tomi Lämsä blir den ryska storklubben Salavat Julajev Ufas nya chefstränare. 40-åringen har under de tre senaste säsongerna fungerat som hjälptränare i klubben.

– Under den gångna säsongen började det kännas som att det var dags för nästa steg i karriären. Jag berättade för Salavat att jag var intresserad av tränarposten, berättar Lämsä nu för Yle Urheilu.

– Efter att matcherna tagit slut frågade klubben om jag fortfarande var intresserad. Sedan gick det snabbt och nu är vi här.

Före äventyret i Ryssland hade Lämsä misslyckats i sina två senaste klubbar.

Säsongen 2013-14 fick han sparken från Jokerit, säsongen efter det fick han foten från Pelicans.

– Efter det var jag besviken och grämde mig mycket. Jag visste att jag ville bli chefstränare igen.

Skillnader i tränarkulturen

Efter tiden i Pelicans var Lämsä aktuell för Esboklubben Blues, som i stället gick i konkurs. Lämsä var arbetslös i ett par år tills Ufa erbjöd jobb.

I Ufa har han fungerat som hjälptränare till Erkka Westerlund i ett år och till Nikita Tsulygin i två år.

– Hjälptränarrollen passade för mig i det skedet, jag behövde inte vara i mittpunkten. Jag finslipades i det tysta, även om jag hela tiden var med i elitidrottens värld. Nu känns det som att det var det bästa möjliga alternativet för mig.

Tomi Lämsä, Erkka Westerlund och Hannu Virta bakom spelarbänken.
Lämsä på Ufabänken tillsammans med Westerlund och hjälptränaren Hannu Virta. Tomi Lämsä, Erkka Westerlund och Hannu Virta bakom spelarbänken. Bild: Matti Raivio/All Over Press Tomi Lämsä,Erkka Westerlund,Hannu Virta

Inför sitt första ryska chefstränaruppdrag har Lämsä koll på skillnaderna mellan finländsk och rysk tränarkultur.

– Ryska spelare är vana med en auktoritär miljö. Tränaren berättar vad, när och hur man gör saker. Utan instruktioner händer det inte så mycket, menar Lämsä.

– I Finland har det gått mycket mer åt det hållet att idrottaren är i centrum. Man försöker utveckla spelarens tankesätt. Det är inte på samma nivå i Ryssland ännu.

Läs också