Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkta ovilliga att svara på polisens frågor om skottlossningen i Karleby – motivet fortfarande oklart

Ärmen på en polisuniform.
Arkivbild. Ärmen på en polisuniform. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen Polis,polisen,polisuniform

Det är fortfarande oklart vad som ledde till torsdagskvällens skottlossning i Karleby. Polisen har både under fredagen och lördagen förhört de tre män som gripits inblandade i skjutandet, men männen har delvis varit ovilliga att svara på polisens frågor.

Långsamt börjar polisen skapa sig en uppfattning om hur det gick till då skottlossningen ägde rum på gården utanför ett egnahemshus i området Storby i Karleby vid 22-tiden på valborgsmässoaftonen.

Kriminalkommissarie Mikko Uusimäki, som leder förundersökningen, uppger till Yle Österbotten att två män anlände till platsen med taxi och dessa två sköt sedan mot den tredje, som även sköt tillbaka.

- Efteråt har de två första männen lämnat platsen, men vi vet inte hur. Det är också oklart exakt var på gården alla har stått i förhållande till varandra, men det ska nog klarna bara vi fortsätter med den tekniska platsundersökningen, säger Uusimäki.

Ingen skadades i skottlossningen, men fallet utreds som försök till dråp, olaga hot, vapenbrott och orsakande av fara.

Vapen och motiv på vift

Polisen kunde redan under torsdagskvällen och natten mot fredag gripa de tre männen.

- Samtliga är bekanta för oss sedan tidigare, uppger Uusimäki.

Utredningen fortsätter nu på flera fronter. Den tekniska platsundersökningen ska färdigställas. Polisen söker samtidigt efter vapen man ännu misstänker att är på vift, endast ett handeldvapen har polisen lyckats lägga beslag på hittills.

- Ett eller två till antalet saknas ännu, säger Uusimäki.

Och så fortsätter förhören, dels med vittnen och dels med de tre gripna - framför allt för att kunna klarlägga ett motiv.

- Det som framför allt är oklart för oss är vad som har fått de två männen att åka iväg beväpnade till den tredje och vad som har skett på platsen så att man börjat skjuta på varandra.

På brottsplatsen har också andra personer befunnit sig, men polisen har inte i det här skedet orsak att gripa fler.

Läs också