Hoppa till huvudinnehåll

MT: Säsongsarbetare från Ukraina får jobba i Finland trots allt

En ukrainsk säsongsarbetare förbereder jordgubbar för försäljning vid en gård i Suonenjoki i juli 2013.
Finland får ukrainsk hjälp på odlingarna i sommar trots allt. På bilden förbereder en ukrainsk säsongsarbetare jordgubbar för försäljning vid en gård i Suonenjoki i juli 2013. En ukrainsk säsongsarbetare förbereder jordgubbar för försäljning vid en gård i Suonenjoki i juli 2013. Bild: Lehtikuva Ukraina,säsongsarbete

Ukrainas regering har ändrat sig och låter nu ukrainare resa utomlands på säsongsarbete till exempelvis Finland, rapporterar Maaseudun Tulevaisuus.

Enligt Maaseudun Tulevaisuus har den ukrainska regeringen meddelat att man småningom kommer att lätta på coronabegränsningarna och att man gör sitt bästa för att säsongsarbetare ska kunna jobba utomlands som vanligt i sommar.

Ukraina kräver ändå att säsongsarbetarna garanteras minst tre månader arbete, hälsovårdstjänster, bostad och tillräckligt hög lön.

Lantbrukarcentralen MTK hoppas att Finlands regering förhandlar med Ukraina om säsongsarbetarna redan i början av nästa vecka.

- Alla arrangemang för att få hit säsongarbetarna är klara, och vi ordnar med charterflyg genast då vi får grönt ljus, säger MTK:s näringsdirektör Marko Mäki-Hakola.

Han tillägger att man lovat Ukraina att på alla tillgängliga sätt garantera de utländska gästarbetarnas hälsa.

I år hann bara drygt 300 ukrainska säsongsarbetare anlända till Finland innan Ukraina satte stopp för transporterna av hälsoskäl.