Hoppa till huvudinnehåll

Ryska företagare känner sig övergivna av staten under coronakrisen

En man står vid strandkanten och bakom honom syns hav.
Nikolaj Predtetjenskij grundade sin firma Petrograd för tio år sedan. I dagens läge har han 108 flodbåtar som stävar omkring på stadens kanaler med turister ombord. En man står vid strandkanten och bakom honom syns hav. Bild: Privat person,St Petersburg,företagare,Ryssland

I Ryssland har staten lanserat flera stödpaket i ett försök att hålla näringslivet flytande under coronakrisen. Trots det är situationen för många bolag katastrofal. Företagare i S:t Petersburg försöker desperat överleva maj.

Restaurangbranschen i S:t Petersburg gick mot en lysande framtid.
Under det senaste decenniet utvecklades stadens utbud till ett av Europas mest spännande.

Den trenden har nu gått in i väggen. Allt på grund av restriktionerna kring coronaviruset där restaurangerna tvingades stänga sina dörrar tidigt.

– Min prognos är att omkring 80 procent av restaurangerna i Petersburg går i konkurs på grund av coronakrisen, säger Leonid Garbar som är ordförande för stadens restaurangförbund.

Många hyresvärdar lever fortfarande i en drömvärld där de tror att det finns en efterfrågan på deras lokaler.― Leonid Garbar, ordförande för S:t Peterburgs restaurangförbund

Garbar har länge varit med i branschen och han driver också egna restauranger i staden.

– Mina egna lokaler försöker överleva genom att erbjuda take away, säger han. Men det går inte så bra.

Precis som så många andra privatföretagare i staden har Garbar inga ekonomiska reserver att ta till för att betala alla hyror, löner och skatter.

En man ler rakt in i kameran.
Leonid Garbar är ordförande för S:t Petersburgs restaurangförbund En man ler rakt in i kameran. Bild: Privat person

– I mars gick hyresvärdarna inte med på att sänka priset det minsta. I april var de lite mer samarbetsvilliga. Men många hyresvärdar lever fortfarande i en drömvärld där de tror att det finns en efterfrågan på deras lokaler.

Staten har lovat kompensera företagens hyror. Men regeln gäller enbart de fåtal som hyr in sig i en fastighet som ägs av staten. Den privata sektorn berörs inte alls.

Stödpaketen missar målet

Den ryska regeringen har lanserat flera stödpaket till näringslivet för att kompensera för förlusterna under coronakrisen. Åtgärderna är indirekta och det lovas skattelättnader, förmånliga lån och hyresstöd.

Inte alla företag kan ansöka om stöden, utan regeringen har slagit fast exakt vilka branscher som kommer ifråga.Paketen har kritiserats för att komma för lite för sent.

– Åtgärderna är inte ett adekvat svar på de problem som näringslivet nu står inför, skrev Rysslands näringslivsombudsman Boris Titov till president Putin nyligen.

I Ryssland finns det omkring sex miljoner mindre företag som står för en femtedel av landets ekonomi.

Under de här förhållandena är det helt omöjligt att betala skatter eller avgifter eftersom vi inte har några inkomster.― Denis, företagare i S:t Petersburg

– Stödpaketen är ingenting annat än ren och skär lögn, säger Denis som driver en affär i servicebranschen vid huvudgatan Nevskij prospekt.

Han vill inte uppträda med sitt efternamn eftersom han oroar sig för repressalier från myndigheternas sida.

– Jag misstänker att staten inte ens kommer att hålla sina löften om skattelättnader, säger han. Risken är stor att vi tvingas betala tillbaka allt senare ändå. De hittar alltid rätt paragraf när de vill.

Denis menar att vissa skatter borde tillfälligt läggas på is.

– Under de här förhållandena är det helt omöjligt att betala skatter eller avgifter eftersom vi inte har några inkomster, slår han fast.

Flotta hotar sjunka

För tio år sen grundade Nikolaj Predtetjenskij sin firma Petrograd. I dagens läge har han 108 flodbåtar som stävar omkring på stadens kanaler med turister ombord. Men inte den här våren.

– Vår situation är mycket svår. I vanliga fall arbetar vi fem månader per säsong. Två månader har vi redan förlorat. Och som läget är nu har vi ingen aning om när vi kan börja åka ut med våra båtar , säger Predtetjenskij.

Han och hans kolleger upplever att staten glömt bort alla små och medelstora företag.

– Jag har inget hopp om att få pengar eller stöd av staten, säger han.

Presidenten sa många vackra ord, men vart pengarna egentligen försvinner är svårt att veta.

Predtetjenskij försökte utnyttja erbjudandet om skattelättnader, men insåg att det inte gynnar hans företag.

– Jag skulle ha fått en alltför stor utgift sex månader senare när skatterna måste betalas tillbaka, säger han. De här stöden lockar nog ytterst få. I stället försöker alla överleva själva.

Presidentens populistiska löften

När president Putin utlyste semester för hela april månad lovade han att alla arbetstagare ska få behålla sin lön. Ett löfte som företagarna hade minst sagt svårt att förstå.

– Många skickade iväg en stor del av personalen på obetald semester. Jag gjorde samma sak. Presidentens löfte lät fint, men hur ska jag kunna betala mina anställda då kassan är tom? Det säger Garbar.

I dagens läge erbjuder staten förmånliga lån, både för verksamheten och för att täcka lönekostnader. Men lånen är svåra att få.

– Små och medelstora företag är inte intressanta för bankerna. Tvärtom. Bankerna ser oss enbart som problem. Och lån ska ändå betalas tillbaka. Vem vågar ta ett lån just nu i den här krissituationen?

Nikolaj Predtetjenskij är också kritiskt inställd till bankernas agerande.

– Min bank erbjöd mig ett lån med en ränta på 16 procent, säger han. Jag chockades av erbjudandet. Räntan är högre än för en privatpersons konsumtionslån. Helt omöjligt för oss. Precis som alla andra företagare tvingas jag i stället sälja nåt av det jag äger, eller så försöker jag ta lån av mina vänner.

Framtiden ser mörk ut

Företagarna efterlyser klara regler och en förutsägbarhet från myndigheternas sida. Annars försvinner tron på framtiden.

– Jag smider inga planer för tillfället. Jag förmodar bara att allt blir dåligt. Mycket dåligt, säger Garbar.

– Det viktigaste det här året är att hållas flytande, bokstavligen. Ifall vår omsättning kommer upp till hälften av det normala i år är jag mer än nöjd, säger Predtetjenskij.

– Sen 1997 har jag samarbetat med staten, jag har skapat arbetsplatser och betalat skatter. Det är uppenbart att det hela var lönlöst. Jag får ingenting tillbaka i en kristid. I stället är jag redo att stänga butiken och börja jobba i den grå sektorn som privatperson, säger Denis.

Den 5 maj ska den ryska regeringen presentera konkreta förslag om hur den ryska ekonomin kan börja fungera igen ifall restriktionerna hävs.