Hoppa till huvudinnehåll

Ryttaren Jessica Aminoff drar full nytta av att tävlingssäsongen inte börjat ännu - galopptränar hästarna på åkrarna i Bromarv

Jessica Aminoff brevid en häst
Jessica Aminoff längtar efter att få tävla. Jessica Aminoff brevid en häst Bild: Christoffer Westerlund / Yle ridsport,hästsport,banhoppning,Bromarv,Raseborg,Västnyland,ridning,jessica aminoff

Ryttaren Jessica Aminoff i Bromarv säger att hon nog väntar på att tävlingssäsongen ska köra i gång igen, men att hon ändå på sätt och vis njuter av att inte behöva stressa för tävlingarna.

Jessica Aminoff blev förstås besviken då beskedet kom att till exempel Seahorse week i Hangö inhiberas på grund av coronapandemin.

- Jag hade nog inställt mig själv på att den här sommarens tävlingar inte kommer att ordnas. Det är säkert helt fiffigt också att göra så.

En häst spatserar med stolta steg.
I fjol vann Jessica Aminoff en klasseger i Seahorse week i Hangö. (Arkivbild) En häst spatserar med stolta steg. Bild: Susa Laine ridning,ridsport,hästsport,Hangö,Västnyland,billnäs ryttare

För henne ger det en möjlighet att lite lugna ner sig, stanna hemma och träna hästarna.

- Att träna hästarna hemma behöver nödvändigtvis inte vara en dålig sak. Det krävs inte tävlingsförhållande för att se hur bra tränad en häst är, säger hon.

På ett sätt så njuter jag av att inte behöva stressa för tävlingarna― Jessica Aminoff

Hon berättar glatt att hon för tillfället håller på med galoppträning på familjengården Rilax gårds åkrar.

- Det är sällan jag kan göra det den här årstiden. Nu är åkrarna torra och vädret har varit fint.

- På ett sätt så njuter jag av att inte behöva stressa för tävlingarna.

Tävlingsmänniskan vill tävla

Hon medger ändå att hon nog längtar efter att få tävla.

- Jag är ju tävlingsmänniska så direkt då de smäller igång tävlingarna så är jag nog där, säger hon med ett brett leende.

Hon säger att hästarna knappast längtar efter tävlingarna lika mycket som hon själv gör.

- De tänker väl inte så mycket på det. De är nöjda att få gå på grönbete i sin hage.

Men visst är det så, säger Jessica Aminoff, att då hästarna varit länge hemma är de ivriga att få tävla igen.

- De har lite bättre fart då de ska hoppa in i hästbilen, skrattar hon.

Oklart när tävlingssäsongen börjar

När och var hon öppnar tävlingssäsongen för sommaren är oklart.

- Ryttarförbundet har vissa planer på att till och med i juni försöka sätta igång tävlingsverksamheten.

Om restriktionen på att endast tio personer kan samlas upphävs är det enligt Aminoff möjligt att ordna mindre tävlingar för under 500 personer.

Jessica Aminoff brevid en häst
Jessica Aminoff tillsammans med tävlingshästen Billnäs Sandrino. Jessica Aminoff brevid en häst Bild: Christoffer Westerlund / Yle ridsport,hästsport,banhoppning,Bromarv,Raseborg,Västnyland,ridning,jessica aminoff

Jessica Aminoff säger att hon inte satsat så mycket på tävlandet under de senaste åren.

- Jag har lite lugnat ner mig nu i och med att jag har två små barn. Så hittills har mina bästa tävlingsår varit för några år sedan.

Hon hoppas att hennes bästa tävlingsår är på kommande.

- Jag har för tillfället endast en riktig tävlingshäst som är i vuxen ålder, de andra hästarna är yngre och dem utbildar jag till tävlingshästar.

Två lovande unghästar

Hon säger att hon har två riktigt lovande unghästar. De hästarna är tre och fyra år gamla.

- Min riktiga comeback kommer när de hästarna blir vuxna, säger hon.

Den vuxna tävlingshästen heter Billnäs Sandrino.

- Han har ett väldigt hårt temperament och provar alltid nya människor på vad man får göra och vad man inte får göra.

- Bra tävlingshästar har ofta ganska hårt temperament och det måste man kunna svänga till sin fördel.

Jessica Aminoff säger att Billnäs Sandrino och hon själv har ett bra förhållande.

- Han vet sina gränser och då får han belöningar också. Då gör han nog sitt också på tävlingsbanorna. Han är duktig bara man får honom på sin sida, säger Aminoff.

Jessica Aminoff håller i ett får brevid en häst
Jessica Aminoff säger att det på en bondgård ska finnas kor, höns, hästar och får. Jessica Aminoff håller i ett får brevid en häst Bild: Christoffer Westerlund / Yle ridsport,hästsport,banhoppning,Bromarv,Raseborg,Västnyland,ridning,jessica aminoff

I fjol vann Billnäs Sandrino en tävling i Seahorse week och så deltog ekipaget också i International horse show i Helsingfors.

De hästar Jessica Aminoff tävlar med är uppfödda i det egna stallet. Det att hon jobbat med hästarna sedan de var föl gör att det går snabbare att bli du med hästen.

Gäller att kunna delegera

I och med att Jessica Aminoff har fått två barn under de senaste åren har samarbetet mellan Billnäs Sandrino och henne lidit lite grann.

- Jag har inte hela tiden kunnat träna mina hästar och det har gjort att det blivit en liten glugg som vi måste jobba på för att samarbetet ska fungera till 100 procent, förklarar hon.

Det gäller att kunna delegera svarar hon leende på frågan hur hon hinner med att uppfostra två små barn, driva en bondgård och träna tävlingshästar.

- Det gäller att använda sina timmar effektivt och så gäller det att ha ett bra nätverk, säger hon och nämner sina föräldrar och hemmet som viktiga pusselbitar i nätverket.