Hoppa till huvudinnehåll

Sverige hoppas att coronaepidemin börjar avta - smittan sprider sig inte lika snabbt som tidigare

Anders Tegnell intervjuas av journalister.
Anders Tegnell är statsepidemiolog i Sverige Anders Tegnell intervjuas av journalister. Bild: Daniel Ivarsson Folkhälsomyndigheten,Anders Tegnell

I Sverige finns tecken på att coronapandemin börjat avta. Det så kallade R-talet (reproduktionstalet), som visar hur snabbt smittan sprider sig, har enligt svenska Folkhälsomyndigheten legat under 1,0 sedan den 21 april.

Om R-talet är under 1,0 betyder det att varje sjuk sprider smittan till färre än en annan person.

Enligt vad statsepidemiolog Anders Tegnell säger till SVT Nyheter innebär det att pandemin successivt kommer att ebba ut.

"Går inte uppåt"

– Vi har legat på R-tal under 1,0 i några veckor. Det ligger precis under, så det är ingen stor skillnad utan vi ligger på en slags platå. Men det går i alla fall inte uppåt, och med den här sjukdomen får man se det som ett positivt tecken, säger statsepidemiologen till SVT.

R-talet låg i början på april på 1,4 i Sverige. Sedan dess har siffran sjunkit. Det senaste R-talet som rapporterats, från 25 april, ligger på 0,85.

Det är de olika restriktionerna som gjort att smittotalet sjunkit.

Liten uppgång i Danmark

I Danmark där en del begränsningar hävdes i slutet av april har R-talet stigit en aning - men inte alarmerande - rapporterade Danmarks Radio på valborgsmässoafton. Efter att tidigare ha legat på 0,6 steg det till 0,9.

Tyskland meddelade redan för två veckor sedan att coronaläget där är under kontroll. R-talet låg då på 0,7, visade siffror från landets smittskyddsmyndighet Robert Koch-institutet.

Också i Finland ligger smittotalet under 1,0.